Ook in de grensstreek regeert de onrust

Duitse en Nederlandse christen-democraten rondom Münster en Enschede vrezen dat de goede relatie tussen beide landen verslechtert als er een kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV komt.

Het nationalisme van de PVV staat haaks op de ideeën van de christen-democraten over Europese samenwerking, schrijft de politieke vereniging CDA-CDU Euregio aan CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen.

Nederlandse en Duitse christen-democraten uit Gelderland, Overijssel, Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen vragen in een brief aan Verhagen om het Europese gedachtegoed van het CDA in een coalitieakkoord veilig te stellen. Dat kan volgens hen een akkoord met VVD en PVV zijn, maar ook met andere partijen. In het CDU heerst verbazing en onbegrip, stellen Van Winsen (CDA) en de Duitse secretaris Franz-Jozef Achterkamp (CDU).

„Veel CDU’ers vragen zich af waarmee we in Nederland in ’s hemelsnaam bezig zijn”, zegt Van Winsen. „Die zorgen leggen we bij Verhagen neer. De brief is ook bedoeld als een duwtje in de rug.”

Hoewel CDA-CDU Euregio zich niet uitspreekt over de huidige formatiegesprekken, zijn de christen-democraten van de Euregio zeer kritisch op de VVD en de PVV. Die partijen zouden te nationaal zijn georiënteerd, vooral de PVV. Bovendien vindt CDA-CDU Euregio veel uitspraken van PVV-leider Geert Wilders ’schadelijk en schandelijk’. Onderschat wordt volgens de Duitse en Nederlandse christen-democraten hoeveel schade de optredens van Wilders in het buitenland veroorzaken.

„We kunnen ons geen verschralende internationale verhoudingen permitteren”, zegt Van Winsen, een voormalig CDA-Kamerlid. „Duitsland en Nederland zijn voor een groot deel van elkaar afhankelijk. Vooral wat het verkiezingsprogramma van de PVV zegt over internationale ontwikkelingen, maakt samenwerking een hachelijke zaak.”

CDA-CDU Euregio begon in 2006 als nieuwe vorm van grensoverschrijdende partijpolitiek. Binnenkort vormt het verenigingsverband zich om tot een (ledenloze) stichting die met deelnemers werkt. De Euregio (anno 1958) rondom Enschede, Doetinchem, Münster en Osnabrück is Europa’s oudste grensoverschrijdende regiobestuur. CDA en CDU werken daarin samen. Ze vormen in de Euregioraad één fractie onder leiding van Achterkamp.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden