Ook ’illegale’ kinderen moeten naar school

„Het recht op onderwijs is een ander verhaal. Als je hier illegaal bent, kunnen we niet alle voorzieningen laten doorlopen”, zei CDA’er Knops dinsdag tijdens het asieldebat in de Tweede Kamer. Het ging erom of kinderen zonder verblijfsgunning naar school zouden moeten kunnen. Ik was toevallig (nou ja) zelf bij dat debat aanwezig. En ik miste het net, de zin. Een collega stompte me in de ribben ’let nou op!’ Hij herhaalde de zin van Knops en ik besloot het niet te geloven.

Carla van Os

Maar het is waar kennelijk (Trouw, gisteren). Het CDA weet niet dat alle kinderen naar school moeten, of ze willen of niet. Of ze een verblijfsvergunning hebben of niet. Knops is helaas niet de enige die dat niet weet. Dat ook ’illegale’ kinderen een leerplicht hebben en dat scholen de normale vergoeding krijgen zoals voor elk ander kind, weten verontrustend weinig scholen.

De Nederlandse overheid regelt het keurig volgens het Kinderrechtenverdrag, waaruit Voordewind (ChristenUnie) zo mooi citeerde dinsdag. Alle kinderen moeten naar school en hebben evenveel recht op onderwijs. Er is nog wel een groot zorgpunt: de stages. Omdat leerlingen daarvoor een werkvergunning nodig hebben, kampen jongeren zonder verblijfsvergunning heel vaak met stageproblemen. De Surinaamse (ja, die kunnen ook ’illegaal’ in Nederland zijn!) Kelvin vertelt er vandaag over bij ’De Ombudsman’ van de Vara.

Minister Rouvoet beloofde met een oplossing voor jongeren als Kelvin te komen. Dat is niet moeilijk. Er moet er een vrijstelling komen in de Wet Arbeid Vreemdelingen, in afwachting daarvan bepaal je dat bedrijven geen boete (maar een vetleren medaille) krijgen als ze een ’illegale’ jongere stage laten lopen. Of nog simpeler: je erkent dat stage onderdeel is van het onderwijs, en dus ook onder het recht op onderwijs valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden