Ook iets van ons leven kwam tot stilstand

HENK HOIJTINK

10. Nemanja Gudelj

Kon zich niet meer motiveren om bij Ajax op de bank te zitten, om als reserve terug te vechten. Ontmaskerde zichzelf als de Servische krijger waarvoor hij zich zo graag uitgaf. Personificatie van de verwende voetballer. Waar hij ook heen gaat, hij neemt zichzelf mee.

9. Jan Mulder

Niet meer bij 'Studio Voetbal' aan tafel. Maar was dat de maatregel die het vervagende programma nodig had? Is Jan Mulder een verliezer? Of verliest de liefhebber van net die andere denkslag die door hem nog werd bediend - en alleen door hem?

8. Memphis Depay

Als José Mourinho als nieuwe trainer van Manchester United maar een greintje in hem had gezien, had hij het zeker niet gelaten om met hem aan de gang te gaan om zich zo van zijn voorganger te onderscheiden: kijk, het lukt mij wel met hem. Maar nee, ook hij zag hem niet staan. Waar Depay nu ook heen gaat, ook hij neemt zichzelf mee.

7. Clarence Seedorf

Was in 2014 ruim vier maanden trainer van AC Milan, en dit jaar een maand of zes van het Chinese Shenzhen FC. Kan geweldig praten, maar dat zal net het punt zijn: een trainer moet ook kunnen zwijgen, of op z'n minst zijn woorden eens doseren.

6. Michael van Praag

Kansloos al bij de Fifa, kansloos ook als kandidaat-voorzitter van de Uefa. Met flagrant wantrouwen herkozen als voorzitter van de KNVB. Meer dan genoeg voor de nummer 1-positie op dit lijstje, maar ach.

5. Arjen Robben

In de top-100 van The Guardian geduikeld van de 22ste naar de 89ste plaats. Ja, de 89ste (als enige Nederlander). 'Breekbaarder dan een aftandse VW-Kever', rapporteerde de krant even meedogenloos als helaas waarheidsgetrouw.

4. Bert van Oostveen

Stapte, bijna een jaar na het EK-echec van Oranje, dan toch maar op als directeur van de KNVB. Is evengoed nog wel secretaris-generaal van onze voetbalbond. Bestuurders van zijn slag kunnen dat, doodgemoedereerd aanblijven in een holle functie met zo'n pompeuze titel. Zou natuurlijk ook op 1 kunnen staan, maar ach.

3. Louis van Gaal

Dat Mourinho het bij Manchester United even slecht doet als hij, kan hem nog geen winnaar maken. Hij is 65 jaar. Hij zal niet willen dat zijn carrière zo dooft, en dat is hem ook niet gegund. Maar waar en hoe zou hij - langzamerhand zelfs hij, hoe oneerbiedig ook, een relict uit een andere tijd - er nog een gepast slotakkoord aan kunnen breien?

2. Frank de Boer

Ja, het was een riskante keuze, zo vroeg al voor Internazionale. Maar je had ook kunnen stellen, of hopen, dat hij zich daar de eerste internationale accenten eigen zou kunnen maken, na Ajax vijfenhalf seizoen op z'n Hollands te hebben geleid - met de Europese uitglijders van dien. Goed, hij heeft er, in slechts drie maanden, de tijd niet voor gekregen, maar van de eerste bereidheid ertoe is daarin ook weinig gebleken. Zo is het nog gissen of hij als trainer veelzijdiger kan worden dan hij bij Ajax was.

1. Wij allen

Wij allen die hem hebben mogen zien. Op 24 maart, toen hij overleed, kwam ook iets van ons leven tot stilstand.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden