Ook Ieren in beroep tegen uitspraak Apple

Na Apple heeft ook de Ierse regering besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Europese Commissie dat de Amerikaanse tech-gigant een naheffing van 13 miljard euro moet betalen. De commissie oordeelde dinsdag dat Apple het afgelopen decennium minder dan 1 procent aan winstbelasting had afgedragen aan de Ierse fiscus.

Toch ziet Ierland liever af van de miljarden aan achterstallige belastinginkomsten. Volgens de Ierse premier Enda Kenny zijn er namelijk geen geheime, illegale afspraken gemaakt met Apple, iets wat Eurocommissaris Margrethe Vestager afgelopen week beweerde. Daarnaast is Ierland volgens Kenny een soeverein land dat zijn eigen belastingregels mag bepalen, zonder bemoeienis uit Brussel. Met het hoger beroep hopen de Ieren de lucht te kunnen klaren.

Wat op de achtergrond meespeelt, is dat Ierland bang is zijn goede naam te verliezen als land waar grote multinationals vanwege het fiscaal vriendelijke klimaat graag investeren. In een verklaring zei de regering met dit beroep 'de integriteit van ons belastingsysteem te willen verdedigen', ook al loopt het daardoor dus miljarden mis.

Het besluit kwam binnen de regering moeizaam tot stand. Met name de Independent Alliance, die premier Kenny's partij Fine Gael in de regering steunt, had moeite met de beslissing. Met 13 miljard euro, gelijk aan 5 procent van het Ierse BBP, had de overheid veel kunnen doen. De belastingen verlagen bijvoorbeeld, aangezien de Ierse bevolking sinds de financiële crisis in 2008 zwaar te verduren heeft gehad.

Toch kwam er uiteindelijk overeenstemming nadat premier Kenny instemde met een onafhankelijk onderzoek naar het Ierse belastingsysteem en het waar nodig aan te passen. Komende woensdag moet het Ierse parlement ook nog stemmen over het beroep tegen Apple, maar dat lijkt vanwege de nu al toegezegde steun van de grootste oppositiepartij een formaliteit.

Daarmee gaan Apple en Ierland samen de juridische strijd aan met de Europese Commissie. Ze hebben nog ruim twee maanden om hun hoger beroep voor te bereiden.

Apple-CEO Tim Cook zei dat hij ervan overtuigd is dat hij het hoger beroep zal winnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden