Ook hulpbisschop Utrecht had misbruikverleden

Jan Niënhaus vergreep zich aan vier jongens. Rooms-katholieke kerk was hiervan al langer op de hoogte.

(TROUW)

Opnieuw is bekend geworden dat een kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Dit keer is het de voormalige hulpbisschop van Utrecht, Jan Niënhaus.

Het aartsbisdom Utrecht erkent dat Niënhaus, die in december 2000 overleed, vier jongens heeft misbruikt. Dat blijkt uit een verklaring van het bisdom na berichtgeving in de Volkskrant.

De klachtencommissie voor seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk verklaarde vier klachten over misbruik door Niënhaus gegrond. Niënhaus vergreep zich aan de jongens in de jaren vijftig tot midden jaren zeventig. Hij was in die tijd eerst kapelaan in Schalkwijk en Amersfoort en later leraar op het kleinseminarie in Apeldoorn. In 1983 werd hij hulpbisschop. De naam van Niënhaus dook ook op in het rapport van de commissie-Deetman, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk.

De openbaarmaking van het misbruikverleden van Niënhaus vertoont opmerkelijke overeenkomsten met het bekend worden van het misbruik door bisschop Jo Gijsen. Twee weken geleden ontstond ophef toen bekend werd dat de vorig jaar overleden voormalige bisschop Gijsen twee jongens heeft misbruikt. De kerk was hiervan al langer op de hoogte maar bracht dit niet naar buiten. Ook in het geval van Niënhaus wist de kerk al langer dat de priester in de fout was gegaan. De kerk doet dit om, naar eigen zeggen, 'de vertrouwelijkheid' niet te schaden.

Het aartsbisdom meldt in de verklaring dat kardinaal Wim Eijk 'verdrietig' is dat het misbruik heeft plaatsgevonden. Hij hoopt dat het helingsproces van de slachtoffers gebaat is bij het gegrond verklaren van hun aanklacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden