Ook huizenbezitter klopt nu aan bij schuldhulp

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Schuldhulpverleners kregen in 2012 11 procent meer aanvragen. Het aantal mensen met een eigen huis dat hulp vroeg steeg met 50 procent.

Het aantal mensen met problematische schulden neemt hard toe. Vorig jaar kregen de schuldhulpverlening in Nederland 11 procent meer aanvragen voor hulp. Een extreme toename, vindt de vereniging van schuldhulpverleners NVVK, ook al is het crisis. Het aantal mensen met een eigen huis dat aanklopte nam met bijna 50 procent toe.

De cijfers komen uit het jaarverslag van de vereniging dat volgende week verschijnt. In 2011 was het aantal nieuwe probleemgevallen nog stabiel. Gerekend over vijf jaar, sinds het begin van de crisis in 2008, is het aantal aanvragen verdubbeld naar 84.000 in 2012, constateert de vereniging. "Dat is een ongekende stijging in de geschiedenis van de schuldhulpverlening", zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock.

Ook in 2009 en 2010 nam het aantal nieuwe schuldgevallen flink toe. Maar dat hing vooral samen met extra geld dat voor sanering was uitgetrokken. Die pot was in 2012 leeg. "Dat betekent dat gemeenten nu ook extra eigen middelen inzetten om mensen te helpen", licht De Kock toe. "Daaraan is te zien hoe groot de problemen zijn. Hier zie je het drama van de crisis."

De schuldhulpverlening wordt daarnaast steeds meer geconfronteerd met een andere categorie probleemgevallen: mensen met een eigen huis. Van de aanmeldingen had in 2012 16 procent een eigen huis, tegen 12 procent een jaar eerder. Veel gemeenten weten nog niet goed wat ze daarmee aanmoeten omdat ze vooral gericht zijn op de traditionele klanten, de minima.

De NVVK heeft daarom een nieuwe richtlijn gemaakt en die vorige week gestuurd aan haar leden, waaronder gemeenten, sociale kredietbanken en private organisaties. Daarin staat het advies woningbezitters niet te snel weg te sturen met de mededeling dat ze eerst hun huis moeten verkopen. "Gemeenten denken nog te vaak dat bij inkomens boven een bepaald bedrag de problemen wel los- lopen", zegt De Kock. "Maar dan moet je ze later alsnog helpen. Dat kost de maatschappij dan meer geld." Daarnaast heeft de NVVK voor het eerst in haar geschiedenis ook een overeenkomst met de banken gesloten om huiseigenaren beter te kunnen helpen.

De diepte van de crisis laat zich ook voelen bij de schuldeisers, blijkt uit het jaarverslag. In 2012 zijn veel meer relatief snelle afbetalingsregelingen afgesproken dan het jaar daarvoor. Schuldeisers, bijvoorbeeld mkb-bedrijven, hebben het zelf ook moeilijk en hebben liever minder geld terug, maar wel snel. Ze willen het volledige saneringstraject van drie jaar niet afwachten. Het gemiddelde bedrag dat klanten van de schuldhulpverlening in het rood staan was in 2012 33.500 euro, 4 procent meer dan in 2011. Het aantal werkenden is met een aandeel van bijna de helft gelijk gebleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden