Ook Hooman draagt steentje bij in succes

VERVIERS - Wat gaat er om in het hoofd van Mirjam Hooman? Vorige week werd zij door coach Jan Vlieg gepasseerd voor de eerste Superliga-finale tegen Belgie en afgelopen zondag sprak Bettine Vriesekoop haar veto uit over Hoomans prive-coach Frits Kantebeen.

En wat deed Hooman gisteren tijdens het vervolg van de tweestrijd tegen de Belgen? Zij klapte haar handen blauw voor de prestaties van haar teamgenotes en droeg ook sportief een steentje bij in de Superliga-winst van Nederland.

Na de 4-2 zege van vorige week in Groningen, zegevierde Nederland gisteren in de gymzaal van het plaatselijke atheneum in Verviers met 4-1. Dat was meer dan voldoende voor de eerste grote triomf van de nationale vrouwenploeg. Bij de Europese titelstrijd van vorig jaar in Stuttgart moesten de tafeltennissters nog genoegen nemen met zilver, maar in de drie jaar geleden opgezette Superliga-competitie gingen zij voor goud en die doelstelling werd gehaald. De beker die zij uit handen van Andre Damman, Belgisch lid van de Europese tafeltennis-unie, kregen uitgereikt was een replica van de echte bokaal, die niet op tijd vanuit Moskou in Verviers was aangekomen. Dat was de enige smet op het klinkende succes.

De serie conflicten in de ploeg lijken geen vat te krijgen op de sportieve prestaties. In de Europese Superligastrijd ging alleen het eerste duel tegen Duitsland verloren, maar daarna moesten Italie, Hongarije, Frankrijk, Engeland en Belgie eraan geloven. De Belgische vrouwen, die bijzonder verrassend de finale hadden gehaald, waren op papier en achter de tafel geen gelijkwaardige partij voor de pupillen van bondscoach Vlieg. Van belang was gisteren slechts hoe de Nederlandse speelsters de spanningen van de afgelopen dagen hadden verwerkt. In de openingspartij liet Keen zich verrassen door Bogaerts, maar het bleef bij die ene misstap.

Door overwinningen op Cecile Ozer en Bogaerts behield Vriesekoop haar ongeslagen status in deze editie van de Superliga. Samen met Emily Noor zorgde de Europees kampioene ook voor het derde Nederlandse punt door het koppel Ozer/Bogaerts op de eerste nederlaag te trakteren. De grote vraag was echter: wat doet Hooman na een week waarin er toch een zware mentale wissel op haar werd getrokken. De druk op haar schouders was enorm, zij was gespannen als een springveer en zij wist dat een slecht optreden tegen Belgie haar positie in het team niet zou versterken. Tegen Els Billen bleek zij echter zonder de standaard-aanwijzing van Kantebeen ('Ga door Mirjam') ook te kunnen winnen: 21-18, 21-13.

De na de zege zichtbaar opgeluchtte Hooman gaf toe dat het niet makkelijk was in actie te komen na alle trammelant van de afgelopen week. Zondag had zij van Vlieg gehoord dat zij in de basis-formatie stond en vanaf dat moment draaide de Eindhovense met succes een knop om in het hoofd. "Het ging om het team, dat alleen was nu belangrijk" , zei Hooman, die een dikke streep wilde zetten onder alles wat zich de laatste dagen had afgespeeld. "Er is altijd wat en het komt altijd lullig uit. Ook nu was er eigenlijk niet zoveel aan de hand, maar dan komt het in de pers en wordt het van kwaad tot erger. Ik wil alleen maar tafeltennissen en dat is mij niet makkelijk gemaakt. Dat moet voorkomen worden, wat dat is klote."

Vertrouwen

Hooman vindt niet dat zij beschadigd uit het jongste conflict met Vlieg is gekomen, maar het opgebouwde vertrouwen in de technisch-directeur is wel voor een groot deel verdwenen. Zij heeft het de Groninger kwalijk genomen dat hij via de pers kritiek heeft geuit over haar samenwerking met Kantebeen. "Tegen ons heeft hij na de Top Twaalf in Kopenhagen hele andere dingen gezegd" , aldus Hooman, "en het was kritiek waarvan Vlieg zelf weet dat het niet klopt. Overigens ontkent Hooman dat zij in een vormcrisis zou verkeren. "Ik moet alleen rust in mijn kop krijgen en met emoties en gevoelend niet te veel een rol laten spelen in al die zaken om het tafeltennis heen."

De Superliga-finale tussen Belgie en Nederland was de laatste officiele internationale halte voor de komende wereldkampioenschappen, die in mei in Gothenburg worden gehouden. Door de bezuinigingen binnen de NTTB heeft de Nederlandse voorbereiding op dat evenement weinig om het lijf. Er zijn wat afspraken over stages in Oostenrijk, Zweden, Tsjechie en Belgie, maar alles moet tegen een minimum tarief. "We moeten onze strippenkaart zo goed mogelijk gebruiken en kijken op welke zones we het best kunnen overstappen" , zei Ad Bouwman, de voorzitter van de sectie topsport, afgelopen zondag bij de Top Twaalf in Scheemda.

Niet alleen over de sportieve aanloop naar de WK staat weinig tot niets concreets op papier. Ook is het nog ongewis hoeveel mannen en vrouwen naar Zweden gaan en tevens heeft de bond nog niet bepaald wie er als opvolger van de ontslagen Wim van Haasteren als chef d'equipe meereist. Vlieg zegt met iemand te hebben gesproken, maar een naam wenst hij niet te onthullen. Wel deponeerde de technisch-directeur bij het hoofdbestuur de eis dat hij voor de mondiale titelstrijd duidelijkheid wil over zijn toekomst bij de bond zonder geld. Mocht zijn contract, dat loopt tot augustus, niet worden verlengd, dan hoopt de Groninger in Gothenburg een nieuwe baan te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden