Ook het zuivere christendom heeft strafblad

Ayaan Hirsi Ali spreekt over de 'zuivere' islam in zijn meest gewelddadige vorm. De meeste moslims herkennen zich niet in dat beeld.

Zou het voorstelbaar zijn dat er over 20 jaar twee afgevaardigden van de Islamitische Partij Nederland, de IPN, zitting hebben in het parlement? Dat deze gekozen zouden zijn op een programma dat de zuivere islam weerspiegelt? Net zoals er al sinds jaar en dag parlementariërs zijn van de Staatkundig Gereformeerde Partij die gekozen zijn op een programma dat het zuivere christendom weerspiegelt?

Ik acht het niet ondenkbaar. Aan het begin van deze maand hield ik het gehoor van de streng islamitische moskee Al Forqaan in Eindhoven voor dat de weg van de democratie er een is die kan leiden tot emancipatie van zelfs de meest orthodoxe moslims, de orthodoxe protestanten zijn hen immers voorgegaan. Mijn gehoor in Eindhoven begreep me zeer goed. Ik sprak hen aan in hun eigen taal, het Arabisch.

Wie, zoals VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali in Letter & Geest (7 oktober), een religie neerzet op grond van een koude en kille exegese, komt in het algemeen uit bij een afschrikwekkend beeld. De koranteksten geanalyseerd, de opruiende teksten van internet gedownload: er komt geen ander beeld naar voren dan een agressieve godsdienst die slechts ten doel heeft de wereld te veroveren.

Wie de moeite neemt de teksten van de Bijbel ook ter harte te nemen komt op een vergelijkbaar beeld uit. In Psalmen 10 vers 15 roept de psalmist de wens uit dat de arm van de goddeloze gebroken wordt, dat zijn goddeloosheid wordt gestraft totdat Hij, God, ze niet meer vindt. En Jezus velt een keihard oordeel over de onbarmhartigen: Die zullen heengaan naar de eeuwige straf, de rechtvaardigen naar het eeuwige leven (Matteüs 25:46).

Het christendom is in de achttiende eeuw in ons land de inspiratiebron geweest van de sodomietenprocessen, die niet zelden uitmondden in de doodstraf; het christendom wakkerde de heksenjachten aan. Het was op grond van christelijke overwegingen dat joden van tijd tot tijd Nederlandse provincies of steden werden uitgejaagd zoals in 1712 uit de provincie Utrecht en in 1754 uit de stad Groningen. Ik zou zeggen, het zuivere christendom moet van de aardbodem verdwijnen met zo'n criminal record.

Geen zinnig mens zal echter tot de conclusie komen dat CDA en SGP en ChristenUnie met onmiddellijke ingang moeten worden verboden. De christenen in onze maatschappij gebruiken allang geen geweld meer tegen afwijkenden. De meeste christenen zijn brave burgers die geen vlieg kwaad doen. De praktijk van het christendom staat in schril contrast met veel van de extreme teksten, hier geciteerd, uit de bijbel.

Wat doet Ayaan Hirsi Ali nu fout? Zij spreekt over de 'zuivere' islam en specificeert deze in zijn meest gewelddadige vorm. Terwijl de meerderheid van de moslims zich niet herkent in dat beeld. Het is maar een kleine groep moslims die het voor de rest verpest. Veel moslims in dit land komen tot het besef dat ze een minderheid zijn en dat ze dat de komende 100 jaar nog wel zullen blijven. Demografisch zijn de ontwikkelingen zorgwekkend, aldus Hirsi Ali. Maar het zal nog wel even duren voor we in West-Europa 175 miljoen moslims hebben. En zijn die dan allemaal gelijkgestemd?

Eerder (2 september 2004) betoogde ik in Trouw dat de film 'Submission' prima is voor de moslimemancipatie in Nederland. Ik denk nog steeds dat het goed is dat moslims uitgedaagd worden, maar na de moord op Van Gogh, na de discussies in de media, is het nu ook tijd de islam genuanceerder te bekijken, net zoals we het christendom nu genuanceerd bekijken. Geef aandacht aan de geluiden van Omar Nahas, over homoseksualiteit en islam, en Mohammed Ajouaou, die een poging doet de islam als minderheidsgroep in een niet-islamitische maatschappij vorm te geven. De strijd tegen het echte terrorisme gaat heus wel door, laat Hirsi Ali zich vooral daarop richten, maar tegelijkertijd ook aandacht geven aan de nieuwe geluiden uit 'zuiver' islamitische hoek, anders komt het nooit tot de oprichting van de IPN, de Islamitische Partij Nederland: een brave partij die net als de SGP almaar twee zetels haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden