Ook het lekkerbekje verdient een pijnloze dood

REDACTIE GROEN

Na de plofkip en de onverdoofd gecastreerde varkens, neemt Wakker Dier het nu op voor de vis. Want ook die heeft gevoel. "Omdat je ze nooit hoort gillen", zegt de stichting, "wordt het welzijn van vissen volledig genegeerd". In een brandbrief vragen de dierenactivisten staatssecretaris Dijksma om 'het onverdoofd slachten van vissen' te stoppen.

Volgens Wakker Dier moet Nederland niet langer wachten, nu de Europese Commissie heeft laten weten dat aangekondigd onderzoek pas over een jaar naar buiten komt. In 2009 werden in de Europese Unie regels van kracht om ervoor te zorgen dat eetbare dieren zo pijnloos mogelijk worden geslacht. Vissen werden uitgezonderd, omdat de EU vond dat er nog te weinig kennis was over een verantwoorde wijze van slachten. Juli 2014 voerde Dijksma nieuwe welzijnsregels in voor bijna alle dieren, behalve vissen. Alleen bij de paling is verdoofde slacht verplicht gesteld.

Eigenlijk wordt een vis niet geslacht. Wakker Dier heeft het over levend verwerken van haring, schol en kabeljauw. Een gangbare methode is 'strippen' of 'kaken', waarbij de organen uit levende vissen worden getrokken of gezogen. Volgens de stichting reageren de dieren daarna nog op pijnprikkels. Ze worden op ijs gelegd en sterven langzaam. "Pas na een lange doodstrijd van soms wel drie uur, stikt de vis", schrijft ze.

Nederland verwerkt jaarlijks 4 miljard wilde vissen en 10 miljoen kweekvissen, aldus Wakker Dier. Er zijn al wel bedrijven, met name palingverwerkers, die hun vangst elektrisch verdoven. Na een stroomstoot verliest vis direct het bewustzijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden