Ook het kapsel van Linda maakt furore

De televisie is de spiegel van de samenleving wordt wel eens gezegd. Maar wie bepalen eigenlijk het gezicht van Hilversum en Aalsmeer? Wie zijn deze smaakmakers achter de schermen? Deze week Pieter Roodhorst, kapper en haaradviseur van onder anderen Sylvia Millecam, Linda de Mol, Loretta Schrijver en Viola Holt.

Zo'n zes jaar geleden kwam Roodhorst als kapper 'toevallig' in het televisievak terecht. “Ik had de opleiding in Den Haag gedaan en werkte bij een kapsalon waar veel bekende Nederlanders over de vloer kwamen. Het balletje is gaan rollen door Berdien Stenberg. Via haar leerde ik weer andere bekende Nederlanders kennen en zo kwam ik al snel bij de televisie terecht. Het wereldje is zo klein.”

“Bij de televisie is het een luxe als er een speciale kapper wordt ingehuurd. Meestal verzorgt degene die de make-up doet ook meteen het haar. In speciale gevallen word ik er bij gehaald. Bijvoorbeeld als er veel met pruiken wordt gewerkt. Of als er sprake is van een totale image-verandering. Een andere kleur haar, of een andere coupe kan heel veel doen. Daarmee maak je iemand in één klap tot een heel ander persoon.”

Toen Viola Holt een paar jaar geleden het programma 'De zevende hemel' ging presenteren, werd Roodhorst erbij gehaald. “We hebben haar toen helemaal ge-restyled. Het programma dat ze zou gaan presenteren was iets heel anders dan de 5 Uur Show, gemaakt voor een heel ander publiek. Daar hoorde dus ook een heel ander kapsel bij.”

Roodhorst bedacht een korte coupe, iets geblondeerd met semi-slordige plukjes op het voorhoofd. “Wat moderner, inderdaad, wat jeugdiger. Maar dat was niet alleen mijn idee. Viola stond op dat moment op een punt in haar leven waarin ze toe was aan iets heel anders. Als iemand er zelf niet aan toe is, werkt het niet. Je kunt iemand wel een andere look geven, maar als je je daar niet prettig bij voelt, dan straal je dat ook niet uit.”

“Als televisiekapper moet je altijd vreselijk rekening houden met hoe iemand zich voelt. Vaak ben je een soort vertrouwenspersoon”. Behalve Viola Holt beroert Roodhorst ook veelvuldig de haren van Loretta Schrijver, Sylvia Millecam en Linda de Mol. Voor deze laatste twee is hij zelfs de speciale vaste haarverzorger.

Roodhorst: “Vier dagen per week zit ik bij Linda, een dag per week bij Sylvia. Zo'n kapsel als dat van Linda, daar is niet veel aan te doen, zou je zeggen. Toch ben ik daar uren mee bezig. Als Linda op televisie komt moet ik er voor zorgen dat elk haartje op zijn plaats zit. Het moeilijkste in mijn vak is om het nonchalant en toch niet rommelig te laten overkomen. Georganiseerde nonchalance, noem ik dat. Je moet niet vergeten, uiteindelijk is over alles nagedacht. Elk image is bedacht.”

Ook het brave kapsel van nieuwslezeres Loretta Schrijver is geen toeval. Roodhorst: “Toen zij voor het eerst bij me binnenkwam, hadden we toevallig allebei hetzelfde idee. Het meisje van 'Dempsey en Makepeace', met dat korte blonde haar. Dat was ons uitganspunt. Bij een nieuwslezer moet het kapsel niet al te nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat leidt alleen maar af. Dan zouden mensen niet meer naar het leed in Rwanda kijken, maar alleen nog maar naar dat haar. Bij Loretta passen we geen spectaculaire dingen toe. Dat hoort ook niet bij haar persoon. Sylvia Millecam is een heel ander verhaal. Die houdt van afwisseling. Ze is begonnen met donkerbruin stijl haar en heeft nu een bos knalrode krullen. Maar Sylvia is dan ook een heel ander type.”

“Een paar jaar geleden wilde iedereen Krystle-haar. Je weet wel, Krystle van Dynasty. Van dat opgekamde haar met van die zijvleugels, het zijspan-effect noem ik dat. Nu is het meer Claudia Schiffer. Lang haar met van die plukjes. Zo'n jaren '60-look. Wat je in het dagelijks leven als kapper doet, kan niet altijd op tv. Heel nonchalant met een donkere uitgroei kan heel grappig zijn, maar op tv kun je dat niet maken. Aan de andere kant moet het ook weer niet te stijf zijn, met veel lak, dan krijg je een oma-effect. Zien ze er meteen tien jaar ouder uit.”

“Als ik dingen op tv uitprobeer, zie ik dat later op straat vaak terug. Je moet niet vergeten dat er toch miljoenen mensen naar zitten te kijken. Als ik op vakantie een bus met Duitsers tegenkom, zitten daar altijd wel een paar met een Linda-kapsel bij. Bij de uitreiking van de Televizier Ring had ik voor Linda iets heel nieuws bedacht, een haarband van haar, dat stond heel mooi. Twee dagen later kwam Caroline Tensen met precies hetzelfde kapsel aanzetten.”

“Wat ik voor de een bedenk zal ik nooit bij de ander gebruiken. Linda, Loretta, Viola, Sylvia: ze hebben allemaal hun eigen stijl. Zelf houd ik het meest van simpele kapsels, zo min mogelijk geforceerd. Voor mij geen permanentjes. Alhoewel het doorsnee kapsel op de Nederlandse televisie soms wel erg weinig variatie vertoont.”

Vooral bij de mannen, vindt Roodhorst. “Het is altijd de standaard coupe. Wanneer zie je eens een keer een mannelijke presentator met lang haar? Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, dat geldt ook voor het kapsel. Zichzelf, maar dan een beetje mooier.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden