Ook het frietje mayo verdient zijn keurmerk

Excellente patatbakkers zullen meer klanten trekken, verwacht vakvereniging ProFri

Vergeet de meestertitel die alleen patissiers en koks mogen voeren, de allerbeste patatboeren verdienen zo'n titel net zo goed. Want frituren is ook een ambacht, een beroep dat de een beter in de vingers heeft dan de ander. Daar doen Nederlanders te neerbuigend over, vindt Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri waar 500 professionele frituurders bij zijn aangesloten.

De meesterfrituurder is iets voor later. Eerst mogen de beste patatboeren, vooralsnog twintig, vanaf deze maand een keurmerk voeren. Het schildje aan de gevel moet het kaf van het koren scheiden en het beeld van de vette hap oppoetsen. Want het frietje heeft twee gezichten, zeggen Van Rooij en zijn leden. "We vinden het allemaal een feest om patat te eten, maar iedereen voelt zich na afloop schuldig. Die gedachte duwt de branche in een bepaalde hoek", vindt hij.

Deels is dat de reden waarom driekwart van de 5076 patatkramen in Nederland er niet goed op staan. "Er moet een sanering plaatsvinden", bepleit Van Rooij. "Dan halen de overgebleven snackbars mooiere rendementen."

En als klanten zien wie de excellente frietenbakkers zijn, stappen meer mensen een snackbar binnen, denkt Van Rooij. Maar gaan zij niet gewoon naar de cafetaria om de hoek, keurmerk of niet? "De klant is best bereid één of twee snackbars verder te kijken, al moet je natuurlijk wel binnen afzienbare tijd thuis zijn, anders is de patat koud." En wéér een keurmerk, raakt de klant de draad niet kwijt? "Wij zijn helemaal open over de voorwaarden."

Vanzelfsprekend moet de snackbar schoon zijn, dat is één van die eisen. Maar begroet de frituurder ook zijn klanten, zelfs als hij het druk heeft? Herhaalt hij de bestelling om misverstanden te voorkomen? Vraagt hij klanten of ze wat willen drinken bij hun snacks? Draagt hij een schone sloof? Slingert er geen afval rond zijn zaak?

Een controleur komt onverwacht langs. Ook klanten mogen zich uitspreken. De vakvereniging kreeg in een paar weken zestig aanvragen binnen. Vooralsnog haalden twee patatbakkers de norm niet.

Het keurmerk is niet zijn eerste initiatief. Van Rooij zet zich al jaren in voor de fastfoodsector. Toen hij dertien jaar geleden kwam met een speciale mbo-opleiding voor die branche, werd hij eerst weggehoond. Je hebt toch geen diploma nodig om snacks te bakken?

Drie jaar geleden begon Van Rooij de vakvereniging voor frietbakkers. Koks, ijsmakers en pannekoekebakkers verenigen zich, dus waarom patatboeren niet? "Met het keurmerk willen we laten zien dat wij trots zijn op ons vakmanschap. Pas dan waardeert de klant ons ook weer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden