'Ook het christendom heeft gewelddadige kanten'

Interview

WILFRED VAN DE POLL en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Ze werd er wel een beetje door overvallen, vertelt Janneke Nijboer (47), protestants predikant in Noordwijk. Een bescheiden interreligieuze ontmoeting met als thema 'vrede', samen met de lokale Marokkaanse stichting Marhaba al lang geleden gepland, werd door de aanslag in Parijs 'opeens heel actueel'. "Het kreeg een extra lading", zegt ze.

En dus was de aandacht veel groter dan verwacht. De aula van het Northgo College zat gistermiddag vol met moslims, joden en christenen uit de buurt. Er waren afgevaardigden van de Raad van Kerken en het Caïro-overleg, een landelijk platform voor interreligieuze dialoog, en ook de burgemeester van Noordwijk gaf acte de présence. Zelfs de ambassadeur van Marokko was er. Rabbijn Menno ten Brink, imam Yassin Elforkani en Nijboer zelf gingen tijdens de ontmoeting met elkaar in gesprek.

Waar hebben jullie over gesproken?

"De teneur was: we hebben elkaar nodig. We moeten elkaar leren kennen en op een respectvolle manier met elkaar omgaan, met voorzichtigheid voor elkaars gevoelens. Ik heb zelf benadrukt dat ook het christendom gewelddadige kanten heeft. Vormen van huiselijk en seksueel geweld worden door sommigen vanuit de Bijbel gelegitimeerd. Dat vraagt om zelfonderzoek. Elforkani riep op zijn beurt moslims op tot zelfonderzoek. Hij nam heel duidelijk stelling tegen geweld van moslim-extremisten. Dat raakte me."

Moeten alle moslims zich distantiëren van die extremisten?

"Weet u, mij gaat het er in de eerste plaats om wat ik zélf nog moet doen. Laat iedereen eerst naar de zonden van zijn eigen religie kijken. Wat de islam betreft hoop ik natuurljk wel dat mensen uit de brede stroom van de gematigde islam zich duidelijker uitspreken over waar ze voor staan. In de Koran zitten lastige passages, maar ook prachtige, vredelievende teksten. Het gaat er toch om dat mensen die laatste volgen."

Helpt zo'n ontmoeting die u gisteren hield om extremisme tegen te gaan?

"Ja. Elk gebaar van vriendschap maakt de wereld een stukje beter."

Bereikt u niet alleen de mensen die toch al van goede wil zijn?

"Zou kunnen, maar ook zij hebben inspiratie nodig. Zo'n ontmoeting helpt hen om het vol te houden. Dat geldt ook voor mij. Ik ben weer geïnspireerd om te werken aan dialoog en verbondenheid."

Ondertussen trekken extremisten zich niks van die dialoog aan.

"Misschien, maar in mijn ervaring is het toch niet altijd zo zwart-wit. Er zijn veel grijstinten. Ik geloof in het verspreiden van goede geruchten: wie weet komen die ook terecht bij mensen die nog aarzelen en ergens tussenin hangen."

Wat kunnen we als samenleving doen tegen extremisme?

"Niet-islamitische Nederlanders zouden veel actiever kunnen laten zien aan moslims en joden dat die er echt helemaal bij horen. Tijdens de ontmoeting zeiden we tegen elkaar: 'we laten ons niet uit elkaar drijven'."

Een al geplande bijeenkomst in Noordwijk voor moslims, joden en christenen trok door 'Parijs' extra veel belangstellenden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden