Ook Hare Majesteit laat kippe lope

97 Is de schrijfwijze 'mevrouw R. Jansen-De Graaf' correct?

In Nederland niet. Woordjes als de, der en van krijgen geen hoofdletter als een ander deel van de naam eraan voorafgaat: R. Jansen-de Graaf, J. de Graaf (maar de heer of mevrouw De Graaf). In België geldt de regel dat een naam altijd wordt gespeld zoals ze officieel geregistreerd staat; vandaar bijvoorbeeld G. Van Damme en mevrouw K. Peeters-Van Damme.

98 Kan buitenlanders wordt soms geleerd de uitgang -en uit te spreken alsof hij op een stomme e eindigt: lope, kippe in plaats van lopen, kippen. Slordig?

Welnee, die n-loze verklanking is in het ABN de standaarduitspraak. Zelfs de koningin doet er, anders dan de lezer veronderstelde, aan mee. Luister maar naar de jongste Troonrede op YouTube: de geschreven slot-n in werkwoords- en meervoudsvormen is vaak niet en soms nauwelijks te horen.

99 Kunt u onze meteorologen niet afleren op de tv en voor de radio 'met name' te zeggen wanneer ze 'vooral, in het bijzonder' bedoelen?

Ooit werd ook journalisten voorgehouden dat met name alleen gebruikt mocht worden als er een naam op volgde: het plan werd gehekeld, met name door mevrouw M. Dijkstra-de Berg. Die regel is achterhaald. Ook Van Dale en de Taalunie accepteren nu met name als synoniem van vooral en in het bijzonder. Het regent morgen, met name in het westen is onberispelijk geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden