Ook Grieken en Romeinen hadden al last van luchtvervuiling

Luchtvervuiling is geen modern verschijnsel. Ook de Grieken en de Romeinen hadden er al last van, blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse en Franse geleerden. Zij hebben hun bevindingen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science gepubliceerd.

De wetenschappers onderzochten met een nieuwe techniek de kern van ijsbergen bij Groenland. Zij ontdekten dat de concentratie lood in de lucht rond 500 voor Christus duidelijk toenam en hoog bleef tot het begin van de vierde eeuw. Deze periode komt overeen met de bloeitijd van eerst de Grieken en vervolgens het Romeinse Rijk. De brokken ijs uit die periode bleken vier keer zoveel lood te bevatten dan de stukken uit eerdere eeuwen. Zowel de Grieken als de Romeinen hadden grote zilversmelterijen. Hun munten waren van dat edele metaal gemaakt.

De concentratie lood nam af rond 300 na Christus, toen het Romeinse Rijk in verval geraakte. In de middeleeuwen en de Renaissance was weer meer lood in de lucht waar te nemen. “Dit toont aan dat vervuiling van de aardse biosfeer met lood al ruim voor de Industriële Revolutie begon”, aldus Clair Patterson, emeritus hoogleraar aan het California Institute of Technology, een der schrijvers van het artikel. (Reuter)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden