Ook Goormachtigh gooit met discus Olympische limiet

KERKRADE - De eerste schreden van het seizoen stemden tot grote tevredenheid, ofschoon de èchte vorm nog ver weg is. Reikhalzend had Ellen van Langen uitgekeken naar haar eerste wedstrijd sinds 16 augustus vorig jaar. Dat ze gisteren won in Kerkrade, kon niet mooier. Verder hield de Olympisch kampioene elke conclusie verre van zich.

ROB VELTHUIS

Een jaar lang liep Ellen van Langen op de 800 meter zonder een wedstrijd te winnen. Drie seizoen achtereen frustreerden verschillende blessures het geweldige looptalent van de Nederlandse. Of ze liep niet, of ze presteerde onder haar niveau met pijn. Vorig jaar was ze al blij dat ze in Gothenburg op één gezond been zesde van de wereld werd. En nu traint ze sinds december zonder één enkele klacht. “Ik ben natuurlijk niet als een dolleman tekeer gegaan. Maar alles wat ik kon doen, ging. Het is heel lang geleden dat ik tijdens mijn voorbereiding nergens last van heb gehad. Dat is een heerlijk gevoel na al die tegenslag.”

In feite staat Ellen van Langen er twee maanden voor Atlanta hetzelfde voor als tijdens haar meest succesvolle seizoen van vier jaar geleden. Met dit verschil dat ze destijds één verloren seizoen achter de rug had en nu liefst drie. Hamstrings, achillespezen, kuit. Telkens was er wat. Vorig jaar gooide een chronisch voetblessure roet in het eten. De verschillende medische indicaties weken sterk af, tot uiteindelijk in november in Rotterdam een kijkoperatie werd verricht. In de voet bleek het gewricht van de grote teen ruw en ontdaan van kraakbeen. Na reiniging en polijsten volgde de opluchting: geen centje pijn meer.

“Ik heb tijdens trainingskampen in Zuid Afrika en Portugal eindelijk fantastisch kunnen trainen. Eigenlijk ging het alleen de afgelopen twee weken even minder toen ik terug kwam in Nederland. Misschien door het koude weer, dat hoop je dan maar”, aldus Van Langen na de race die ze -zij het moeizaam- op de laatste 100 meter naar haar hand zette.

De eerste klus in Kerkrade was op papier een pittige. Met Europees indoorkampioene Stella Jongmans, de nummer twee van de wereldkampioenschappen Letitia Vriesde, de indoorwereldkampioene Regina Jacobs. Met hen had Van Langen rekening gehouden, maar ze waren in geen velden of wegen te bekennen. Vriesde werd slechts achtste; de jarige Jongmans kwam net op het erepodium, maar de 2.02,94 duidt nog niet op een grote vorm. Het was de Ethiopische Kutre Dulecha die Van Langen in de slotfase dwong diep te gaan. “Dat was wel even wennen”, aldus Van Langen met een van pijn vertrokken gezicht na haar winnende 2.01.57. Geen tijd die internationaal opwinding zal veroorzaken. “Dat laatste stuk viel tegen, ik had niet veel macht. Maar dat is nu eenmaal zo in je eerste wedstrijd. Straks gaat het harder en moet je ook diep gaan, maar dan gaat het allemaal wat makkelijker. Dit kan je nu eenmaal in training niet nabootsen. Maar goh, wat had ik er veel zin in.”

“De tijd zegt niets. Winnen is lekker, het was al zo lang geleden, maar het zegt ook niets. Ik zit in een lange, rustige opbouw naar Atlanta. Daar moet het gebeuren.” Van Langen start op tweede pinksterdag tijdens de Adriaan Paulen Memorial en een week later bij de Nederlandse kampioenschappen. Daarna volgen de serieuzere krachtmetingen in diverse Grand Prix-wedstrijden.

Van Langen behoeft niet aan een limiet te voldoen, omdat ze vorige jaar zesde werd tijdens de wereldkampioenschappen in Gothenburg. Met Anne van Schuppen is ze voorlopig de enige loopster binnen de Olympische atletiekploeg, die verder bestaat uit de twee discuswerpsters Corrie de Bruin en Jacqueline Goormachtigh, die gisteren in Kerkrade ruimschoots aan de limiet voldeed. Ben Vet, die zijn limiet tijdens een regionale wedstrijd wierp is nog altijd een bespreekgeval.

Jacqueline Goormachtigh vreest geen herhaling van voorgaande seizoenen, toen ze ook vroeg in het jaar een internationale limiet wierp, maar vervolgens tijdens EK en WK niets presteerde. Destijds, zo verklaarde ze gisteren na haar opmerkelijke worp van 63.44 meter, was ze te vroeg in topvorm en bleek ze niet in staat die lang genoeg vast te houden. Haar nieuwe trainer Piet Meydam vond de sleutel van het echec in Gothenburg: Goormachtigh liet na de geslaagde limietworp de krachttraining voor wat die was en moest dat uiteindelijk bekopen met een mislukt toernooi.

Goormachtigh kwam gisteren op de vijfde plaats van de wereldseizoenranglijst terecht, maar ze zou nog niet in topvorm zijn. Wel heeft de Rotterdamse het gevoel technisch beter te zijn dan ooit.

Dat ze op de goede weg zat, bleek al een maand geleden, toen ze tijdens haar stage in Lanzarote onder perfecte omstandigheden 60.90 meter wierp, tien centimeter van de eis die NOC-NSF stelt voor Olympische afvaardiging. Een mentaal sterke atlete zou daar zekerheid aan ontlenen, maar zover is Goormachtigh nog niet. Ze is ongedurig, vorige week barstte ze zelfs in tranen uit, toen bleek dat ze met het Duitse Halle een slechte locatie had gekozen, terwijl Corrie de Bruin (gisteren 59.16) in Hoorn met 61.34 de limiet wierp. Gisteren waren de omstandigheden verre van ideaal, met een afwezige wind en een inzettende regenbui.

Pas op haar zestiende werd Goormachtigh actief atlete; anderhalf jaar later specialiseerde ze zich op discus en binnen een paar seizoenen werd ze derde op de Europese jeugdkampioenschappen. Als senior lijkt ze met name lichamelijk een volwassen atlete geworden, daarbuiten lijkt ze moeite te hebben haar leven onvoorwaardelijk voor topsport in te richten. “Voor een half uur trainen moet ik ook een half uur kunnen lachen.”Wat dat betreft is ze de tegenpool van Corrie de Bruin, die tot grote opofferingen in staat is. Maar mogelijk is een wat lossere sfeer voor iemand als de Rotterdamse wel goed. Zeven jaar lang trainde ze in eenzaamheid. Nu ze bij Piet Meydam binnen een groep jongens (“Leuk, gezellig”) kan samenwerken zegt ze te zijn opgeleefd. “Ik heb nu het idee dat ik al die jaren altijd op mijn tenen heb gelopen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden