Ook Friesland kan opgelucht ademhalen na hoog water
De druk door de hoge waterstand neemt langzaam af. Friesland kon als laatste zaterdagavond ook weer een beetje opgelucht ademhalen omdat het daar inmiddels ook de goede kant op gaat.
De provincie heeft zaterdag veel water kunnen lozen op de Waddenzee. Het peil daalt, waardoor de druk op de dijken en kaden is afgenomen. De situatie is nu beheersbaar, omdat de hoogste stand voorbij is. Eerder was de verwachting dat de waterschappen in Friesland pas zondag konden gaan spuien, omdat het tij in de Waddenzee en in het Lauwersmeer dan laag genoeg zou zijn.
De waterschappen in Groningen konden eerder al heel veel water kwijt op de Waddenzee. Het Groningse waterpeil is dan ook aanzienlijk lager geworden. Ook zuidelijker in het land gaat het een stuk beter. Het Maaswater in Limburg is gedaald en ook in de Drechtsteden en bij Willemstad is de druk van de ketel.
Naar huis
De bewoners van de Groningse plaatsen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer mochten zaterdag weer naar huis. In totaal ging het om ongeveer 800 mensen. Nog niet iedereen is alweer thuis, omdat de terugkeer in fasen gaat begeleid door politie en leger. Een aantal mensen is pas zondag weer in de vertrouwde omgeving. Het terugbrengen van de duizenden geëvacueerde boerderijdieren neemt een paar dagen in beslag. Mensen en dieren moesten vrijdag weg, omdat een dijk langs het Eemskanaal dreigde door te breken.
De waterschappen in het noorden van het land hebben steun gekregen van medewerkers van Waterschap Rivierenland. De mensen uit Gelderland helpen bij de controle van de dijken. Ook mensen van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn hun collega's in het noorden te hulp geschoten.
De wind veroorzaakt ook problemen voor de zeehonden. Bij de zeehondencrèche in Pieterburen zijn de afgelopen dagen tientallen zeehonden binnengebracht. De dieren worden gevonden langs de hele kust en bij de Waddeneilanden.
Het hoge water heeft ook leuke kanten. Het Woudagemaal in Lemmer kreeg zaterdag de 10.000e bezoeker. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draait al de hele week op volle toeren om water af te voeren naar het IJsselmeer. Het hoeft alleen te werken bij extreem hoge waterstanden. Het is zondag en maandag nog open. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.