Ook Frankrijk beschuldigt rebellen van moordpartijen op Rwandese Hutu-vluchtelingen

(C) De Standaard

FRANS DE SMET

Frankrijk heeft de rebellen ervan beschuldigd bloedbaden aan te richten onder Rwandese Hutu-vluchtelingen in de stad Mbandaka. Volgens Parijs zijn de bronnen waarover het beschikt “volkomen geloofwaardig”. Frankrijk wil een onmiddellijke oproep van de internationale gemeenschap op de Zaïrese rebellen om het geweld te staken. Vorige week maakten de Verenigde Staten ook al gewag van moorden op Hutu's.

Nu de spanning toeneemt heeft de Zaïrese regering gisteren de avondklok ingesteld. Het is de eerste avondklok sinds de crisis in Zaïre zeven maanden geleden begon. Het uitgaansverbod geldt tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends. De regering heeft militairen bevel gegeven gericht te schieten op eventuele plunderaars in Kinshasa.

Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering, die bemiddelt in de crisis, zei gisteren dat Mobutu en Kabila beiden hebben toegezegd vandaag naar het marineschip de Outeniqua te komen. De ontmoeting onder leiding van de Zuid-Afrikaanse president Mandela wordt gezien als de laatste kans om een slag om Kinshasa te voorkomen. Als het overleg mislukt, zullen de rebellen de hoofdstad aanvallen, meldde de rebellenradio in Lubumbashi gisteravond.

De situatie aan het front is onduidelijk. De rebellen hebben een doorbraak aangekondigd en zeggen nog maar enkele uren van Kinshasa verwijderd te zijn. De Zaïrese regering spreekt dit tegen en zegt dat haar troepen nog steeds standhouden aan de Kwango, de laatste beslissende hindernis op weg naar de hoofdstad. Tussen deze rivier en het stadje Kenge, op 180 kilometer van Kinshasa, wordt al een week fel gevochten.

Dat de druk op de hoofdstad toeneemt is voelbaar in de straten. Van algemene paniek is geen sprake, maar er wordt wel veel geklaagd over onveiligheid. Groepjes tuig schuimen over de straten en schudden iedereen uit van wie zij vermoeden dat hij geld op zak heeft. Het zou gaan om gevluchte troepen die hun uniformen hebben weggegooid, en om freelance-agenten van de veiligheidsdiensten.

De militaire gouverneur van de stad, generaal Amela Lokimo Bahata, lanceert oproep na oproep om de kalmte te bewaren, geen aandacht te schenken aan het carnaval van geruchten, en vooral zich niet in te laten met diegenen die Kabila-gezinde pamfletten verspreiden. In een van die pamfletten wordt de bevolking gewaarschuwd zich vandaag en morgen voor te bereiden op de intrede van Kabila's troepen, en hun instemming te betuigen door witte lakens buiten te hangen.

De chaos gaat bovendien naar een nieuwe climax. De UDPS, de partij van oppositieleider Etienne Tshisekedi, heeft voor vandaag opnieuw de actie 'Dode Stad' aangekondigd. Een maand geleden verlamden dergelijke acties gedurende twee dagen het openbare leven in de hoofdstad, uit protest tegen het zoveelste ontslag van Tshisekedi als regeringsleider.

De animo voor de actie Ville Morte van de oppositie wordt gevoed door de volkswrevel over het verspreiden van weer eens nieuwe bankbiljetten, ditmaal van 100 000 'nieuwe zaïres'. Het drukken van vers geld was het enige middel voor de regering van generaal Likulia Bolongo om de troepen en de ambtenaren te betalen. Maar de bevolking vreest dat het weer op gang brengen van de geldpomp de inflatie snel zal aanzwengelen. En de hyperinflatie van enkele jaren geleden had dramatische gevolgen voor de toch al doodarme bevolking, om nog maar te zwijgen van de plunderingen door militairen die het geld niet accepteerden.

- Meer nieuws op pagina 5

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden