sjoemelsoftware

'Ook Fiat Chrysler schuldig aan het gebruik van sjoemelsoftware'

null Beeld anp
Beeld anp

Het dieselschandaal in de Verenigde Staten lijkt een nieuw hoofdstuk te krijgen. Nadat eerder Volkswagen zich eraan schuldig maakte, wordt nu ook Fiat Chrysler verdacht van het gebruik van sjoemelsoftware om zo de uitstoot van dieselwagens te manipuleren. De Amerikaanse milieutoezichthouder EPA bereidt een aanklacht voor.

Redactie

EPA spreekt van "dubieuze praktijken." De toezichthouder verdenkt het Italiaans-Amerikaanse fusiebedrijf er namelijk van sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens. De software zou sinds 2014 in sportieve terreinwagens van Jeep en RAM zijn geïnstalleerd. Specifiek gaat het om de modellen Jeep Grand Cherokee en de Dodge RAM, beide met 3.0 liter-motoren.

De precieze aard en het effect van de software wordt nog onderzocht. Indien het gebruik ervan inderdaad in strijd is met Amerikaanse wetgeving, dan hangt het bedrijf een boete van 44.000 euro per auto - waarin de software is geïnstalleerd - boven het hoofd. De techniek zou ervoor zorgen dat de dieselauto's een overmaat aan stikstofoxiden uitstoten. Deze kunnen een gevaar voor de gezondheid vormen.

Teleurstelling

Fiat Chrysler gaf aan "teleurgesteld" te zijn in de beschuldigingen van de autoriteiten en is niet van plan modellen uit de showrooms te halen. Topman Sergio Marchionne weersprak in een toelichting ook de vergelijking met automaker Volkswagen, dat eerder met de billen bloot moest vanwege gesjoemel. "Wij hebben niets gedaan dat niet mocht", aldus de Fiat Chrysler-topman. "De kwestie wordt groter gemaakt dan hij is."

Het nieuws volgt een dag nadat het bestuur van Volkswagen akkoord is gegaan met een schikkingsvoorstel van de Amerikaanse autoriteiten over het dieselschandaal in het land. De partijen schikten voor een bedrag van ruim vier miljard dollar. Deze schikking komt bovenop eerdere schikkingen van bijna 15 miljard euro, met Amerikaanse milieutoezichthouders en 500.000 auto-eigenaren.

Eerdere beschuldiging

Eind 2016 werd Fiat Chrysler ook al beschuldigd van het manipuleren van uitstootgegevens van de auto's die in Duitsland rondreden. De Duitsers beschuldigden Fiat ervan de Fiat 500X, Fiat Doblo en Jeep Renegade onder valse voorwendselen aan de man te brengen. Deze autovarianten zouden meer schadelijke stoffen uitstoten dan de EU-regels toestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden