Ook EO-jongeren geven zich over aan de geneugten van het vlees

Bewaar je maagdelijkheid, is de boodschap achter de titel van het nieuwste EO-jongerenprogramma. 'Save sex' wil proberen het taboe rond seks te doorbreken, want ook in christelijke gezinnen moet er over gesproken kunnen worden.

ROMANA ABELS

Het taboe rond seks? Voor wie dagelijks televisie kijkt is dat een vreemde formulering. Ieder mogelijk standje is al eens behandeld door Goedele Liekens, iedere hoer al eens geïnterviewd door Irene van der Laar of - als de hoer toevallig in België woont - Paul Jambers. Ieder speeltje uit het assortiment van Christine le Duc is al meermalen opgedoken in opvoedende programma's over de geneugten van SM. En de zelfklussende Nederlander kan met zijn fantasieën terecht bij Menno (Sex voor de) Buch.

Ook christelijke jongeren zijn allang geen uitzonderingen meer. In woord misschien wel, maar anoniem geeft driekwart toe wél aan seks voor het huwelijk te doen. Over de discrepantie tussen woord en daad moet eens gepraat worden, vindt de EO. “We willen iets anders laten zien dan al die verschillende standjes”, zegt Mariëlle van den Berg, producente van 'Save Sex', “Namelijk dat je 'het' ook wel eens niet zou kunnen doen. Uit de telefoontjes die binnenkomen bij Stichting Chris, de christelijke kindertelefoon, blijkt dat er in veel gezinnen vrijwel nooit over seks wordt gepraat. Kinderen zitten daarom met veel vragen. Hele gewone vragen, over wat ze moeten doen als ze eens met iemand hebben gevreeën, of dat van plan zijn. Of juist dat ze willen wachten met seks, maar daar nog vragen over hebben. Je kunt de christelijke jeugd niet over één kam scheren. Bij sommigen is seks thuis absoluut onbespreekbaar, anderen zijn daar heel vrolijk en open over. Dat is niet voor iedereen hetzelfde.”

De seksuele verwarring onder christelijke jongeren is niet anders dan die van andere pubers. Maar bij de eerste groep vindt de kerk soms ook nog eens wat: dat het bijvoorbeeld verboden is vóór het huwelijk aan seks te denken, terwijl anderen daar minder moelijk over doen. Beide groepen mogen hun standpunt toelichten in 'Save sex', volgens de EO een veiliger vorm van seks dan safe seks. “We hebben de serie gemaakt vanuit de gedachte dat seks vóór het huwelijk beter vermeden kan worden. Maar wat belangrijker is, is dat we willen laten zien wat de verschillende keuzen te maken hebben met het hart”, zegt Van den Berg. “Het is toch heel wat wat je weggeeft. Bovendien: save sex voorkomt alle geslachtsziekten.”

In de eerste aflevering van de zevendelige serie gaat het over de vraag wat seks is. Een bioloog legt uit wat het lichamelijke aspect is, een psycholoog praat over de gevoelsmatige kant en jongeren geven zelf hun mening. “In iedere aflevering zitten drie meningen. Eén van iemand die vindt dat alles moet kunnen, iemand die heel streng is en iets daar tussenin”, zegt de producente.

Dat panel, met steeds verschillende jongeren, keert iedere aflevering terug. De tweede keer gaat het over 'seks en media', de derde keer is het thema 'seks volgens jongens', uiteraard gevolgd door 'seks volgens meisjes'. Aflevering vijf gaat over 'seks wanneer'. “De jongeren praten over hoe ver je mag gaan met seks vóór je huwelijk. De een vindt dat seks alleen in het huwelijk mag, de ander zegt dat er wel seksueel contact mag zijn in de vorm van elkaar bloot zien”, meldt het persbericht. Een jong stel dat gaat trouwen komt uitleggen wat de gevolgen zijn van vroeg seks hebben. Na een zesde aflevering over 'seks en de kerk' volgt de sleutelaflevering. Die behandelt 'seks en opvoeding', en daarin praten jongeren met hun ouders over verschillende opvattingen. Tirsta bijvoorbeeld praat met haar vader. Ze is christelijk opgevoed, maar vindt dat ze zelf heel goed kan aanvoelen wanneer ze toe is aan seks, getrouwd of niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden