Ook elders in het Midden-Oosten klinkt nu de roep om verandering

(Trouw) Beeld Reuters
(Trouw)Beeld Reuters

amsterdam – - Koning Abdoellah van Jordanië heeft zijn regering ontslagen, in een poging om de onvrede in zijn land te keren voordat een opstand uitbreekt. Op veel plaatsen in de Arabische wereld – de Palestijnse gebieden, Iran, Jemen, Syrië – rammelen de porseleinkasten door de volksopstand in Egypte, die volgde op de opstand in Tunesië.

In Jordanië richt de volkswoede zich vooral op de economische malaise en bezuinigingspolitiek van de regering, en niet direct op het staatshoofd, zoals in Egypte. De Jordaanse versie van de Moslim Broederschap, het Islamitische Actie Front IAF, neemt het voortouw in de al drie weken durende betogingen.

Mikpunt van kritiek was premier Samir Rifai. In zijn plaats heeft de koning nu de conservatieve ex-premier Maroef Bakhit benoemd. Het IAF, dat anders dan de Egyptische Moslim Broederschap een legale partij is, vindt deze benoeming een aanfluiting. Bakhit was premier toen in 2007 frauduleuze verkiezingen plaatvonden die de islamisten weinig zetels opleverden. „Dit is geen stap in de goede richting” zei Iaf-leider Sheikh Hamza Mansour. De IAF eist ook hervorming van de kieswet, die de koningsgezinde plattelandsgebieden zou bevoordelen.

Op de Westelijke Jordaanoever heeft de Palestijnse regering gisteren het ’zo spoedig mogelijke’ gemeenteraadsverkiezingen beloofd. Het verrassende bericht lijkt gevoed door de angst dat Palestijnen zich laten inspireren door de Egyptenaren. De Palestijnse Autoriteit heeft sinds 2006 geen lokale verkiezingen meer gehouden. De Palestijnse president Abbas blies verkiezingen in 2009 af omdat hij vreesde dat onafhankelijke kandidaten zouden winnen van zijn Fatah.

Ook in Gaza, waar Hamas de scepter zwaait, verhit de Egyptische opstand de gemoederen. Een handvol mensen die demonstratief hun steun aan het Egyptische volk wilde betuigen, kreeg van de politie opdracht daarmee op te houden. Niet dat Hamas tegen de opstand is, maar spontane bijeenkomsten zouden zich ook weleens tegen Hamas kunnen keren.

In Jemen hebben opposanten van president Ali Abdoellah Saleh voor morgen een grote demonstratie in de hoofdstad Sanaa aangekondigd. Vorige week vonden ook al demonstraties plaats, waarbij aan Tunesië en Egypte werd gerefereerd. Saleh heeft aangekondigd dat hij als concessie de presidentiële ambtstermijn wil inkorten en ambtenarensalarissen wil verhogen. Maar de problemen in het religieus verdeelde land (sjiieten en soennieten) zijn diepgeworteld; een burgeroorlog behoort tot de mogelijkheden.

Op Facebook en Twitter zijn oproepen verschenen om dit weekeinde in de Syrische hoofdstad Damascus een ’Dag van de woede’ te houden, tegen repressie, corruptie, armoede en werkloosheid. Wellicht is de oproep geplaatst door Syriërs in ballingschap. Zo’n 2500 betuigden hun steun aan de oproep. Zo’n 850 hebben op een andere pagina hun steun voor president Assad uitgesproken.

De demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro onderbraken gisteren hun protest voor het gebed. (FOTO AP ) Beeld EPA
De demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro onderbraken gisteren hun protest voor het gebed. (FOTO AP )Beeld EPA
Een Egyptische familie probeert even op adem te komen tijdens de massaprotesten gisteren tegen het bewind van Hosni Moebarak. (FOTO AP) Beeld AP
Een Egyptische familie probeert even op adem te komen tijdens de massaprotesten gisteren tegen het bewind van Hosni Moebarak. (FOTO AP)Beeld AP
(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden