Ook Eindhoven heeft nu een mobiliteitscentrum

Met gemengde gevoelens opende minister Piet Hein Donner (sociale zaken en werkgelegenheid) gisteren het mobiliteitscentrum Eindhoven. Na Rotterdam is Eindhoven de tweede regio die zo’n centrum opent.

Maartje Smeets

Het stelt bedrijven in de gelegenheid overtollig personeel te scholen of tijdelijk onder te brengen bij andere bedrijven. Donner: „Ik ben niet blij dat het nodig is een mobiliteitscentrum te openen. We staan nog aan het begin van de crisis, die zullen we met dit soort centra niet tegen kunnen houden. Maar we moeten ernaar streven zo goed mogelijk uit de crisis te komen.”

De minister stelt dit jaar vijf miljoen euro beschikbaar voor de opzet van de mobiliteitscentra. Anders dan de ’gewone’ Centra voor Werk en Inkomen (CWI), treden bedrijven en overheid in een mobiliteitscentrum op als een team. Landelijk coördinator Rob Schwillens: „We gaan uit van de kennis over werknemers binnen bedrijven, om zo tot de beste oplossing te komen. Dat is een heel ander uitgangspunt dan ’de balie’ van een CWI, waar de individuele werkzoekende terecht kan.”

Haken en ogen zijn er genoeg. Zo zal het moeilijk zijn mensen die tijdelijk vier uur per dag minder bij bedrijf X werken, in deeltijd onder te brengen bij bedrijf Y. Ook weten bedrijven niet of ze hun ’uitgeleende’ arbeidskrachten makkelijk terug kunnen krijgen als de economie weer aantrekt.

In de regio Eindhoven is de aanvraag voor werktijdverkorting voor 1600 à 1700 werknemers gehonoreerd. Elfhonderd daarvan werken bij chipfabrikant ASML, waar minister Donner gisteren een werkbezoek aflegde. Financieel Directeur Peter Wennink van ASML: „We hebben te maken met 15 tot 35 procent omzetdaling over het vierde kwartaal. Dat betekent dat 1100 mensen de helft minder werk hebben. Die tijd gebruiken we om ze bij te scholen. Het is te kostbaar om ze te laten lopen.”

Over aantallen mensen die de mobiliteitscentra voor de arbeidsmarkt moeten behouden, worden geen uitspraken gedaan.

Donner verwacht in de loop van volgend jaar op ongeveer dertig mobiliteitscentra uit te komen. In de regio’s Den Bosch, Zuid-Limburg, Nijmegen, de kop van Noord-Holland en Twente staat op korte termijn de opening van mobiliteitscentra gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden