Ook een ziek kind moet leren

Het komt voor: scholen die de informatie van het landelijk netwerk Ziek Zijn en Onderwijs (Ziezon) gewoon weer terugsturen. Wij hebben geen langdurig zieke leerlingen, is hun reactie dan, vertelt manager Michel Kleuters van deze organisatie. „Dat is wel heel kortzichtig, want elke school kan daar onverwacht mee te maken krijgen.”

Sinds tien jaar is een school wettelijk verplicht om onderwijs te verzorgen voor leerlingen die langdurig ziek zijn en thuis of in het ziekenhuis zitten. Er zijn tussen de 25.000 en 40.000 leerlingen tussen de 3 en 18 jaar die jaarlijks uitvallen wegens een ernstige aandoening. Maar nog steeds te vaak, stelt Kleuters, doet de school weinig of niks als een leerling uitvalt.

Vandaag, op de dag van de chronisch zieke leerling, voeren educatieve instellingen voor zieke kinderen daarom op verschillende plekken in Nederland kleine acties, zoals een modeshow met opgepimpte rolstoelen of een poster met informatie die op scholen en in ziekenhuizen komt te hangen. Met als doel leerkrachten bewust te maken van hun taak voor leerlingen die uitvallen wegens ziekte.

Er werken over het hele land verspreid ongeveer 120 Ziezon-consulenten die verbonden zijn aan educatieve voorzieningen in academische ziekenhuizen of aan schoolbegeleidingsdiensten. De consulenten geven voorlichting aan scholen over de ziektes, en ze kunnen helpen met het regelen van het onderwijs, thuis of in het ziekenhuis.

Kleuters heeft wel begrip voor de houding van leerkrachten die geen actie ondernemen. „Ziek zijn speelt zich elders af, buiten de muren van de school. En dus richt je je eerst op de problemen die wel in de klas zitten.”

Bovendien denken veel leerkrachten: het kind is al ziek, ik ga het niet nog eens extra plagen met lesstof. „Toch is dat niet terecht. Want kinderen die langdurig ziek zijn, hebben periodes dat ze wel onderwijs kunnen genieten. Dat willen ze zelf ook graag. En het is belangrijk dat ze niet te zeer achterop raken en betrokken blijven bij hun klas.”

Vaak zijn het ouders die er bij leerkrachten op aandringen om in actie te komen voor hun zieke kind thuis. Via internet komt de school dan ook wel bij het netwerk Ziezon terecht. ,,Maar als een kind ouders heeft die niet zo verbaal zijn, wat dan? Dan kan het gebeuren dat het veel te lang en onnodig van onderwijs verstoken blijft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden