Ook een vertrouweling van Trudeau duikt op in de Paradise Papers

De onthullingen zijn precair voor de Canadese premier Justin Trudeau, voor wie belastingontwijking en economische ongelijkheid kernthema’s zijn. Beeld REUTERS
De onthullingen zijn precair voor de Canadese premier Justin Trudeau, voor wie belastingontwijking en economische ongelijkheid kernthema’s zijn.Beeld REUTERS

Uit de Paradise Papers blijkt dat een fondsenwerver van de Canadese premier bij belastingtrucs betrokken is. Ondanks het nieuwe datalek blijven de belastingparadijzen ondoorzichtig.

De belangrijkste fondsenwerver voor Justin Trudeau, premier van Canada, was betrokken bij transacties om miljoenen dollars in belastingparadijzen te stallen. Hiermee zijn vermoedelijk miljoenen aan belasting ontweken. Sommige transacties zijn zelfs in strijd met de regels, stellen belastingexperts.

De onthullingen zijn precair voor Trudeau, voor wie belastingontwijking en economische ongelijkheid kernthema’s zijn. “Het systeem dat we nu hebben, spoort de rijken aan om minder belasting te betalen en zorgt ervoor dat de middenklasse meer moet bijdragen”, zei hij eerder dit jaar. “Dat is verkeerd en wij gaan dat veranderen.”

Uit de Paradise Papers blijkt echter dat Trudeau’s belangrijkste fondsenwerver en goede vriend Stephen Bronfman betrokken is bij belastingtrucs via de Kaaimaneilanden. Bronfman komt uit een rijke Canadese familie die belangen heeft in vastgoed, restaurants en entertainmentbedrijven. Trudeau stelde Bronfman in 2015 aan als belangrijkste fondsenwerver voor zijn politieke campagne en mede door zijn hulp wist Trudeau in oktober 2015 de verkiezingen te winnen. Bronfman zorgde ervoor dat de partijdonaties in twee jaar tijd bijna verdubbelden.

Maagdeneilanden

De familie Bronfman heeft trusts op de Kaaimaneilanden, entiteiten die vaak worden gebruikt om vermogen te beheren of belasting te ontwijken. De Paradise Papers tonen transacties tussen de trusts van Bronfman en de familie Kolber. Leo Kolber was directeur van het investeringsbedrijf van de familie Bronfman en tevens Stephen Bronfmans peetoom. Door de jaren heen raakten de financiën van de twee families steeds meer verstrengeld.

Uit de stukken blijkt dat de familie Bronfman leningen verstrekte aan trusts van de Kolbers op de Maagdeneilanden. Zij hoefden daarover geen rente te betalen. Reuven Avi-Yonah, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Michigan en gespecialiseerd in internationale belastingen, stelt dat zulke leningen meestal illegaal zijn. “Je kunt geen renteloze leningen verstrekken aan gerelateerde partijen.”

In één geval waarschuwen adviseurs in mails die zijn terug te vinden in de Paradise Papers dat de lening niet rentevrij mag zijn. Ze adviseren een andere manier voor Kolber om de rente terug te krijgen. “Het was nooit de bedoeling dat Kolber rente zou betalen over deze lening, dus de Kolber Trust moet voor deze onkosten gecompenseerd worden door de Bronfman Trust”, schrijft een adviseur op het gebied van investeringen.

Verdraaiing van de feiten

Een advocaat van de families Bronfman en Kolber ontkent in een reactie aan International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) elk verwijt. “Mijn cliënten hebben altijd correct en ethisch gehandeld, in overeenstemming met alle wetten en regels. Elke suggestie van valsheid in geschrifte, fraude, verhulling of belastingontduiking is onjuist en een verdraaiing van de feiten.”

De onthullingen zijn niet alleen precair, omdat ze tonen dat Trudeau’s belangrijkste fondsenwerver betrokken is bij constructies die opgezet lijken te zijn om belasting te ontwijken - iets wat lijnrecht tegenover Trudeau’s beleid staat. Ze roepen ook de vraag op of Bronfman met zijn steun en fondsenwerving voor Trudeau politieke invloed kocht. In het verleden heeft Bronfman lobbyisten ingehuurd om een harde aanpak van offshore trusts af te wenden. Trudeau gaf geen commentaar op vragen van ICIJ.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden