'Ook een rolstoeler kan er hartstikke leuk uitzien'

Sinds drie jaar loopt It fits al goed, maar het kan absoluut nog beter. Eigenaar Joost Gulikers heeft voortdurend nieuwe idealen, zoals de organisatie van een modeshow samen met Frank Govers of Edgar Vos, opdat iedereen kan zien dat een rolstoeler minstens zo mooi gekleed kan zijn als een topmodel van één van deze heren.

“Op een avond laten we dan rolstoelgebruikers en 'gewone' mannequins dezelfde kleding showen, of het nu trouwpakken zijn of jeans. Dán kan ik echt laten zien dat 'mijn' model dat zit, volstrekt vergelijkbaar is met het topmodel dat loopt. Die paar wielen onder de bibs, dát is het enige verschil. Eén van die gerenommeerde mode-ontwerpers moet daar toch voor te porren zijn?”

In de showroom van zijn bedrijfje in Tilburg wijst Gulikers op lange, goed gesorteerde rekken; net als in een gewone kledingzaak hangt ook bij hem een complete collectie, inclusief afgeprijsde broeken, jassen of jurken die 'eruit gaan'. 'It Fits, mode voor mensen met een handicap', staat er buiten op de deur, die extra breed is opdat rolstoelers gemakkelijk naar binnen kunnen rijden.

Anders dan in een gewone kledingzaak werkt Gulikers echter het liefst op afspraak, dan heeft hij tenminste alle tijd om samen met zijn klant te passen en eventueel maten op te nemen. “Meestal zijn we daar wel één of twee uur mee zoet. Voor 95 procent van de vragen van gehandicapten hebben wij wel een antwoord, voor de resterende vijf procent lukt het ook ons niet om een kledingstuk te maken dat volledig aan alle wensen tegemoet komt.”

Dit jaar bestaat It fits alweer tien jaar. 'Een gat in de markt', hoopte Gulikers toen hij tien jaar geleden zijn kleding-speciaalzaak voor gehandicapten opende, maar het succes bleef langer uit dan hijzelf en vooral zijn omgeving had gedacht. “Iedereen bevestigde dit gat-in-de-markt-gevoel onmiddellijk. Maar omdat we echt bij nul moesten beginnen, hebben we de eerste jaren volledig besteed aan ontwikkelen, ontwikkelen en nog eens ontwikkelen. Pas toen ik eenmaal bezig was, bleek hoe weinig leuke kleding er voor gehandicapten is.”

En dat zegt wat, want als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis had Gulikers toch al heel wat patiënten met aan- en uitkleden geholpen. Vervolgens ging hij bij een bedrijf in verpleeg- en revalidatie-artikelen werken. “Tijdens dat werk kreeg ik een keer de vraag of ik ook niet met een 'kleding-probleem' kon helpen. Al gauw besefte ik dat dit probleem niet op zich zelf stond, dat er veel meer mensen met vergelijkbare problemen moesten zijn.”

Maar hoeveel meer? Dat was wat Gulikers wilde weten alvorens hij het aandurfde een eigen bedrijfje te beginnen. In westerse landen, zo leerde hij uit onderzoek, heeft zeven tot tien procent van de bevolking een handicap. Van deze zeven tot tien procent is weer tien procent 'rolstoelafhankelijk', hetgeen voor Nederland gelijk staat aan zo'n 150 000 tot 200 000 mensen.

“Dat is een verschrikkelijk groot aantal, maar het klopt precies met de cijfers over het aantal rolstoelen dat jaarlijks wordt vergoed. Dat zijn er zo'n 40 000 tot 45 000 in een jaar, waarbij je ervan uit moet gaan dat mensen gemiddeld drie tot vijf jaar met een rolstoel doen.”

Deze rolstoelers (“inclusief de driewielers”) zijn de belangrijkste klanten voor It Fits. Voor Gulikers is het bijna een sport deze mensen leuk en toch ook 'functioneel' te kleden. “Daarmee bedoel ik dat iemand zich er ook makkelijk in moet kunnen bewegen, of dat een familielid of verzorger deze kleren snel kan helpen aantrekken. Veel te vaak zie ik verzorgers minutenlang hannessen en prutsen, voor een trui over de schouders is gevallen.”

Natuurlijk, begrijpt Gulikers, komt dit ook voort uit de wens van de gehandicapten zelf om net als ieder ander diezelfde Levis-501-spijkerbroek te dragen, of een strak truitje dat deze zomer 'in' is. Ook de It-fits collectie probeert steeds de nieuwste trends te volgen, maar soms kan het gewoon niet anders dan dat er op - bijvoorbeeld - die nauwe taille of vervelende knoopsluiting ingeleverd wordt.

“Enkele jaren geleden gaven we nog regelmatig modeshows in revalidatiecentra. Tijdens en na de show kregen we altijd maar weinig reacties, maar maanden later zie je diezelfde revalidatie-patiënten alsnog de winkel binnenkomen. 'Ik kon het toen nog niet aan, ik had nergens meer belangstelling voor dus ook niet voor modeshows en kleding' verklaren deze gehandicapten dan.” Jammer, vindt Gulikers, want zijn produkten kunnen er juist toe bijdragen dat gehandicapten er net zo 'normaal' uitzien als ieder ander. Niks geen hobbezakken die zogenaamd ogen als een jurk, of van die joggingpakken die alleen uit gemakzucht door de verpleger aangetrokken worden.

“Ik heb het al zo vaak meegemaakt”, verzucht Joost Gulikers, “van die mannen in een rolstoel die door hun vrouw hierheen worden gesleept. Ze kijken alleen maar naar de grond, zitten ineengedoken, geloven nauwelijks in zichzelf. Tegen hun zin trekken ze dan eindelijk iets aan, bijvoorbeeld een leuke broek, blouse en nieuwe schoenen. En dán zou je die lichaamstaal eens moeten zien: de ogen lichten op, de rug trekt bijna als vanzelf weer recht, dan zit daar gewoon een ander mens.”

Hij is er heilig van overtuigd: kleren maken de man of vrouw, wie het ook is, van welke leeftijd ook. Vooral bij het maken van een trouwkostuum kan It Fits dit natuurlijk goed bewijzen, maar het ontwerpen van geschikte regenkleding vindt Gulikers een minstens zo'n goed voorbeeld. Gevoerde regencapes, ademende poncho's, overalls met vier deelbare ritsen, het hangt er allemaal.

“Ook een rolstoeler kan er buiten hartstikke leuk uitzien. Kijk, deze jas is voor een 'zelfbeweger', iemand die met zijn handen zelf zijn rolstoel voorstuwt. Die zweet natuurlijk veel meer, dus dat is een jas met meer bewegingsruimte die toch nog heel goed ademt.”

Nog veel te weinig zijn verzekeraars geneigd dit soort kleding te vergoeden, zegt Gulikers. Dom en kortzichtig noemt hij dit, want een rolstoeler die ook buiten op zijn kleding let, wordt minder vaak ziek en kan wel degelijk bij weer en wind op pad. Een taxi is dan heus niet nodig. “Natuurlijk moet je opletten dat het regenwater niet in de vacht van de rolstoelzitting loopt, of dat de pakken teveel zweten. Iemand met een dwarslaesie voelt bijvoorbeeld geen koude of zweet, bij ons wordt daar allemaal op gelet.”

Mouwen met aan de onderkant ritsen, dubbele achterpanden (één voor over de stoel, één voor over de rug), schoenen die met batterijtjes verwarmd kunnen worden, en overal dubbelgestikte ritsen die nooit vastlopen in de stof. Tien jaar geleden maakte moeder Gulikers het allereerste patroon, nu heeft It Fits boven de winkel een groot atelier waar drie naaisters en twee patronenknipsters maatkleding maken én aan de allernieuwste snufjes werken.

Diverse 'standaardmodellen' hangen in de winkel, maar variaties - zowel in maat, kleur als patroon - zijn meestal mogelijk. Bovendien werkt It Fits ook nog als postorderbedrijf voor mensen die om wat voor reden ook liever niet naar Tilburg reizen. “Het liefst hebben we dat ze minstens één keer komen. Dan kunnen we alle maten opnemen en in de computer invoeren, zodat ze daarna wel makkelijk van huis uit kunnen bestellen. Eventueel gaan we ook zelf op huisbezoek, maar dat kost 75 gulden.”

Een spijkerbroek kost bij It fits tussen de 129 en 169 gulden, een standaard regencape bijvoorbeeld 150. “Het prijsniveau van de Hema of Zeeman kunnen we nooit bereiken, alleen al het ontwikkelen van de produkten kost ons uren. Graag zou ik ook met Veilig Verkeer Nederland aan nog betere rolstoelcapes willen werken. Het liefst zie ik zoveel mogelijk rolstoelers op de weg, maar dan wel zodat iedereen ze kan zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden