Ook een rat moet poepen van een eerste bakje koffie

null Beeld AFP
Beeld AFP

Sommige mensen kunnen niet zonder. Pas als ze ’s ochtends dat eerste kopje koffie gedronken hebben, komen ze in beweging. En het zijn niet alleen hun hersens die er wakker van worden, ook hun darmen worden pas actief na dat bakkie leut.

Iedereen kent het fenomeen, ook al werkt het maar bij één op de drie personen. Maar het waarom is duister. Ook de wetenschap heeft geen antwoord op de vraag waarom sommige mensen pas na een kop koffie kunnen poepen. En dan ook per se moeten.

Eén ding is duidelijk: de cafeïne kan het niet zijn. Cafeïnevrije koffie werkt net zo goed op de stoelgang en van een cola of energiedrankje krijgen de meeste mensen geen aandrang. Daarnaast waren er studies die erop duidden dat koffie de productie van hormonen of maagzuur zou stimuleren waardoor het voedsel sneller doorstroomde. Erg hard waren die bewijzen niet.

Slappe bakjes

Artsen uit Texas zijn in de materie gedoken en hebben daarbij vooral gekeken naar de rol van darmbacteriën. Het zou te maken kunnen hebben met de verhoudingen tussen soorten bacteriën, vertelden ze zondag op een congres in San Diego. Met de verhouding tussen goede en slechte darmbacteriën.

Koffie dempt in ieder geval de groei van bacteriën en versoepelt de darmspieren. Dat hadden ze gezien aan ratten die ze drie dagen lang op een koffiekuur hadden gezet. Zelfs na wat slappe bakjes telden ze beduidend minder bacteriën in de rattekeutels.

Maar welke bacteriën sneuvelen in het zwarte goud, konden de artsen niet melden. Goede of slechte darmbacteriën, ze wisten het nog niet. Net zo min als ze konden zeggen waarom bacteriën de stoelgang zouden stimuleren of belemmeren. Ze wroeten nog even door.

Lees ook:

Alleen al het denken aan koffie werkt opwekkend

Het is het vaste recept voor iedereen die weg dreigt te suffen op kantoor: een straf kopje koffie uit de automaat. Cafeïne staat immers bekend om het opwekkende effect. Zo bekend zelfs dat het daadwerkelijk drinken van een sloot automatenkoffie misschien niet eens nodig is. Simpelweg de gedachte aan een bakkie pleur kan een slaperig iemand al wakker schudden.

Wilde koffieplanten verdwijnen, en daarmee straks ook ons bakje troost

Het zijn niet de bonen waarmee wij koffie zetten, maar de wilde soorten zijn wel belangrijk voor het behoud ervan. Maar nooit eerder was de situatie van wilde koffiesoorten penibeler.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden