Ook een politicus met een weiland moet zich melden

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Bibi de Vries was niet alleen een goed Kamerlid, ze bleek ook een uitstekende bijklusser. Tijdens haar werk als VVD-parlementariër vervulde ze het voorzitterschap van de Koninklijke Algemene Kappers Organisatie (Anko). Jaarlijkse opbrengst: 42.180 euro. De Vries vond deze dik betaalde nevenfunctie destijds geen enkel probleem. Het hielp haar 'om onder de Haagse kaasstolp vandaan te komen'. En daarbij: "Ik ga eens per zes weken naar de kapper, en die betaal ik altijd zelf."

Een volksvertegenwoordiger met bijbanen: het is wachten op gedoe. Vraag dat maar aan VVD'er René Leegte die vorige week weg moest toen duidelijk werd dat hij een betaalde nevenfunctie had bij een bedrijf dat aan zijn werk in de Kamer raakte. Had Leegte niet bij zijn fractievoorzitter gemeld. Foutje. "Onzorgvuldig", zegt hij zelf. Positie onhoudbaar.

Het ging volgens Leegte om advieswerk dat 150 euro per dag opleverde. Geen vetpot. Er zijn Kamerleden die daar hun neus voor ophalen. Jules Kortenhorst zat in het vorige decennium slechts korte tijd namens het CDA in de Kamer, maar wel met een recordaantal nevenfuncties op zijn naam. De meest lucratieve: commissaris bij een Brits cosmeticabedrijf. Dat leverde hem bijna 60.000 euro per jaar op. Kortenhorst benadrukte dat hij er, na een carrière in het bedrijfsleven, financieel 'substantieel op achteruit' was gegaan. Hij verliet de Kamer overigens na amper een jaar, waarna de krant van wakker Nederland hem wegzette als 'verdwaalde gelukszoeker' met een 'ruggengraat van marsepein'.

Keerpuntcoördinator

Bijklussen als parlementariër is niet verboden. Er zijn wel spelregels. Als de neveninkomsten meer dan 14 procent van het salaris bedragen, wordt de helft daarvan gekort op het inkomen. Kamerleden moeten hun activiteiten buitenshuis netjes laten registreren. Ook als dit onbetaald werk betreft. In het register van de Tweede Kamer staat bijvoorbeeld dat SP'er Harry van Bommel 'keerpuntcoördinator' bij zwemvereniging De Meeuwen in Diemen is.

Arno Rutte (VVD) is zanger van rock-'n-roll band 'Harige Harry and the ladyshavers' (opbrengst ongeveer 300 euro per jaar).

VVD'er Ard van der Steur, tot voor kort Kamerlid en nu minister, is mede-eigenaar van een weiland en heeft een (op afstand gezet) belang in Kaviaar Holding.

Diederik Samsom (PvdA-leider) is stagiair bij thuiszorginstelling Careyn in Spijkenisse.

Lutz Jacobi, het Friese boegbeeld van de PvdA, is lid van de klachtencommissie van SC Heerenveen. Haar beloning: een seizoenkaart.

VVD-Kamerlid Helma Lodders, lid van een partij die vindt dat 'windmolens op subsidie draaien', is voor 30 procent eigenaar van een windturbine. In 2011 leverde dat nog 9100 euro op; wat het sindsdien is, vermeldt het register niet.

PVV'er Dion Graus is 'dierenambassadeur'. Zelfbenoemd.

Vuilniszakken

Voor bewindslieden gelden veel strengere regels dan voor Kamerleden. Dat is te danken aan de vorige premier Jan Peter Balkenende, die wilde dat leden van zijn kabinet alle nevenfuncties zouden afstoten. Zijn opvolger maakte één uitzondering, namelijk voor zichzelf. Mark Rutte geeft nog altijd elke donderdag les maatschappijleer op het Johan de Witt College in Den Haag. Onbezoldigd.

Elsevier vroeg hem in 2010, toen hij aantrad als premier, of hij dit deed om het contact met de bevolking te onderhouden: "Ben je mal. Een politicus die een paar uur moet lesgeven omdat-ie anders geen voeling meer heeft met de samenleving, is toch al reddeloos verloren. Het is gewoon leuk. Als premier blijf ik zelf de vuilniszakken buiten zetten."

Kampioen bijbanen

1.Alexander Pechtold (D66)

2.Arie Slob (ChristenUnie)

3.Kees van der Staaij (SGP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden