Ook een ervaren zeiler moet wennen aan de snelheid van een 49er

interview | Nina Keijzer was wel wat gewend, maar moest angst overwinnen: 'Schat je de snelheid niet goed in, dan is het levensgevaarlijk.'

Aan het eind van het gesprek geeft Nina Keijzer een tip mee: de beelden, op YouTube, van de olympische medalrace van de 49er in Peking zijn een echte aanrader. De storm loeit en de golven slaan op de kade van de jachthaven van Qingdao. "Een waar spektakel", zegt Keijzer. "Van de tien boten in de finale gaan er acht over de kop."

Sinds 2012 heeft de vrouwenversie van de boot, de 49er FX, ook de olympische status. Waarbij de letters FX staan voor Female Extreme. "En dat is niet overdreven", lacht Keijzer (25), die twee jaar geleden de 470 verruilde voor de spectaculaire trapezeboot. Met haar bemanning Claire Blom (27) begint de stuurvrouw maandag in Miami aan de eerste kwalificatiewedstrijd richting Rio 2016.

"Wanneer je de boot nog moet leren kennen en hem nog niet beheerst, is het eigenlijk niet verwantwoord", vertelt Keijzer over de 49er FX, waarin de twee zeilsters buiten de boot in een trapeze staan. "Als je te hard gaat, kun je onder de golven doorgaan. Als dat gebeurt ga je echt hard over de kop. Kun je de snelheid niet goed inschatten, dan is het levensgevaarlijk."

Eind 2012 klapte Keijzer met haar rug hard op het dek. Maar de schade viel mee; haar stuitje was niet gebroken. "In het begin deden zich veel ongelukken voor. Een Noors meisje kwam met het hoofd in de verstaging en haar hele gezicht was kapot. Voetbreuken komen vaak voor. Je staat met je voeten in een bandje, net als op een surfplank. Als de boot omgaat en je blijft erin hangen, dan breekt je enkel."

Twee jaar na de overstap van de 470 naar de 49er FX heeft Keijzer haar angst overwonnen. Want in het begin sloeg de schrik haar vaak om het hart. "Ik had geen idee wat het betekende om over te stappen. Ik dacht: leuk, met twee mensen in de trapeze. Ik ben erg lang (1.80 meter, red.) en dat is in mijn voordeel. Maar ik wist niet dat het zo'n spectaculaire boot was."

"Het is anders sturen, omdat de snelheden anders zijn. Dat was even wennen, ja. Ik schrok daar erg van en ik heb veel moeite gehad om daar overheen te komen. Je zoekt toch een beetje de grens op. Je moet zo hard mogelijk gaan, en dus moet je risico's nemen. Als je dat niet durft, wordt het niets. Ik ben er trots op dat ik daar bovenop ben gekomen."

Afgelopen zomer haalde watersportverbond KNWV de twee bestaande 49er FX-duo's, Nina Keijzer/Annette Duetz en Claire Blom/Annemiek Bekkering, uit elkaar. Keijzer werd gekoppeld aan Blom en Duetz aan Bekkering. Met name Blom voelde zich benadeeld. Zij was met Bekkering als vijfde geëindigd op de WK van 2013.

Keijzer: "Claire snapt het nu wel. Het was niet haar keuze en ze vond de manier waarop het was gegaan niet netjes. Ik was er blij mee, want ik wilde vanaf het begin met Claire varen. Voor Claire pakte het slecht uit, want ik kreeg Pfeiffer waardoor we niet konden varen. Door de ziekte kreeg ik fysiek een onwijze achterstand. Ik viel kilo's af en mijn lever en mild waren aangetast."

Bij de allereerste wedstrijd van Keijzer en Blom, de WK van vorig jaar september in Santander, groeide de kloof met de Britse kernploegcoach Rick Peacock.

Keijzer: "We wilden op de WK al met een andere coach werken, maar dat mocht niet van de bond. Na de WK mocht het wel, onder de voorwaarde dat we uit de kernploeg gingen. Dat was voor ons een opluchting. We wilden onder geen beding verder met die coach. Hij nam ons niet serieus."

Zo stonden Keijzer en Blom aan het eind van het jaar op eigen benen, zonder financiële steun van het verbond, dat het tweetal nog wel met materiaal bleef ondersteunen. Maar het duo had de zaken weer snel op orde. Het watersportbedrijf Magic Marine ¿ van Claire's vader Max ¿ stapte direct in als hoofdsponsor en in de Portugees Francisco Andrade werd een nieuwe coach gevonden.

Keijzer: "We zijn beter af buiten de kernploeg, dat zien we absoluut zo. We hoeven geen compromissen te sluiten. We hebben de trainingspartners en trainingslocaties zelf uitgekozen om het beste uit onszelf te halen. Als je bij het verbond zit ben je afhankelijk wat dat ene bestuur goed vindt en hoeveel geld er beschikbaar is. Je kunt er geen extra geld bij zoeken, omdat je afhankelijk bent van de hoofdsponsor van het verbond."

Keijzer en Blom moeten de komende maanden de strijd aan met Duetz en Bekkering. De bemanningsleden van eertijds zijn de concurrenten van nu in het gevecht om het ene beschikbare ticket voor Rio. Die strijd begint maandag bij de wereldbekerwedstrijd in Miami en krijgt in maart een vervolg bij de Sofia Cup in Palma de Mallorca. Het duo dat in die twee wedstrijden het beste presteert, moet nog een olympisch kwalificatieresultaat neerzetten om naar Rio te mogen gaan.

In maart is dus al bekend voor welk tweetal de olympische vlam wordt uitgeblazen. Keijzer: "Voor Claire en mij is het nadelig dat de beslissing zo vroeg valt, omdat we pas drie maanden echt varen. Het is een ervaringssport. We hadden een langere voorbereidingstijd gewild, maar we hebben hard getraind en zijn er klaar voor. Je moet het op het juiste moment laten zien. Dat is ook een mentale kwestie."

In de nationale selectiestrijd tussen beide 49er FX-boten lijkt het koppel Duetz/Bekkering de beste papieren in handen te hebben. Het tweetal werd derde bij het olympisch testevent in Rio de Janeiro en vierde op het WK in Santander. "Het is een goed team, we hebben een geduchte tegenstander", zegt Keijzer, vlak voor het vertrek naar Miami, in haar woonplaats Alphen aan den Rijn. "Wie er ook gaat, Nederland heeft straks een goede vertegenwoordiger in Rio."

"De buitenstaanders zeggen dat wij de outsiders zijn, de binnenstaanders zeggen dat minder. Op het eerste evenement dat we samen voeren, de WK in Santander, werden we dertiende en later vijfde bij de World Cupfinale in Abu Dhabi. Er zit grote progressie in. We hebben weinig kunnen zeilen vorig jaar, maar we hebben allebei veel zeilervaring. Als we alles op tijd op een rijtje krijgen, maken we een heel grote kans."

"In het begin speelden er zeker revanchegevoelens. Dat was logisch, er kwam zoveel op ons af. Nu is het goed, we weten wat we moeten doen. Uiteindelijk is het niet het doel om van de andere Nederlanders te winnen. Ons doel is die gouden medaille op de Spelen. Er zijn betere tegenstanders die we daarvoor moeten verslaan. Daarom hebben we in Nieuw-Zeeland met de Nieuw-Zeelandse vrouwen getraind, want die behoren echt tot de wereldtop."

Bestuurders en coaches van het watersportverbond zullen de wedstrijden van komende week in Biscayne Bay met argusogen volgen. Hebben zij de juiste keuzes gemaakt of hebben zij op het verkeerde paard gewed?

Keijzer: "Ook voor hen is het inderdaad spannend. Want als wij de selectie winnen, wordt onze privécoach kernploegcoach en keren wij terug in de kernploeg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden