Ook een biometrisch paspoort kan goed worden vervalst

Vingerafdrukken en een portretfoto in het paspoort moeten fraude voorkomen. Maar vervalsen blijkt niet moeilijk.

De Europese Unie heeft besloten dat de paspoorten in de lidstaten vanaf oktober 2006 biometrische kenmerken moeten bevatten. Minister Pechtold (binnenlandse zaken) concludeerde bij de presentatie van de uitkomsten van een biometrieproef dat de nieuwe pas niet 100 procent betrouwbaar is. Hoe betrouwbaar is een biometrische pas dan wel?

Biometrische kenmerken zijn de biologische eigenschappen die van mens tot mens verschillen, zoals vingerafdrukken, iris, gezicht, gebit of stem. Door zulke gegevens in een paspoort te verwerken, kan volgens Pechtold fraude worden tegengegaan. De belangrijkste vorm van fraude is de look-a-like-fraude: de fraudeur gebruikt een document van iemand die op hem of haar lijkt. Biometrie zou het voor douaniers makkelijker maken om te controleren of de persoon die voor hem staat wel de rechtmatige eigenaar is.

Dr. Ben Schouten, biometrie-expert van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, ziet het echter niet als de ultieme oplossing: „Het is mogelijk te controleren of de paspoorthouder het land in of uit mag. Als je wilt dat Bin Laden Nederland niet binnenkomt, dan stel je een gezichts- of vingerafdrukscanner zo in dat het alarm bij de douane snel afgaat. Het gevolg is echter dat het alarm zich ook bij veel onschuldigen laat horen." Uit onderzoek bleek dat een op de tien reizigers wordt geweigerd, terwijl ze een geldig paspoort hebben. Fraudeurs worden dus sneller herkend, maar ook onschuldigen gepakt.

Volgens Schouten is het een mythe dat de biometrische pas vervalsingen voorkomt: „Of een pas nu biometrisch is of niet, een vervalser zorgt ervoor dat je lichaamskenmerken op jouw pas staan. De echtheid van een document wordt niet bewezen door biometrie."

Ton van der Putten van it-bedrijf Atos Origin maakte jaren geleden al vingerafdrukken binnen tien minuten en met huis-tuin-en-keukenmiddelen (kosten: tien euro) na. Daarmee weet hij probleemloos douanescanners te misleiden. In een rapport raadt hij overheden aan vingerafdrukken niet te gebruiken als bewijs van iemands identiteit. In Brussel gaan nu stemmen op om vingerafdrukken pas over drie jaar aan het paspoort toe te voegen.

Bij de paspoortproef stonden de gegevens van de paspoorthouder op een chip in de pas. In de toekomst wil Pechtold de persoonsgegevens centraal opslaan. Pechtold: ,,Ik voorzie dat controle meer gaat gebeuren in de administratie, in plaats van in het document. De manipulatie van documenten kan dan beter opgespoord worden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden