Ook duurzame kweekvis heeft nu een keurmerk

In een Vietnamese viskwekerij wordt pangasius schoongemaakt. Beeld Henk Riswick
In een Vietnamese viskwekerij wordt pangasius schoongemaakt.Beeld Henk Riswick

Na maanden gesteggel over de precieze vorm en de juiste tekening is er nu het langverwachte keurmerk voor duurzame kweekvis: ASC. Het mocht niet al te veel lijken op het inmiddels succesvolle MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. Met juristen erbij is steeds bekeken hoe het kweekvislogo werd vormgegeven. Na acht ontwerpen en veel later dan gepland werd men het eens.

Het was logisch geweest om het MSC-keurmerk ook een kweekvisvariant te geven, erkent ASC-directeur Bas Geerts. "De consument zal het worst zijn. Die koopt vis en kijkt amper of het nu wilde vis of kweekvis is. De supermarkten wilden echter een standaard voor duurzame kweekvis, omdat de verkoop van kweekvis die van wilde vis heeft ingehaald."

MSC wilde evenwel niet meewerken. Geerts: "Ze konden het werk er niet bij hebben, omdat MSC zelf zeer snel groeide. Bovendien lagen de vissers dwars. Die zien in kweekvis toch een concurrent voor hun eigen product. Toen zijn we vorig jaar maar zelf van start gegaan."

Dat bleek toch ook weer balanceren tussen wat de sector wenst en hoe juristen daar tegenaan kijken. "Er moest een visje op, een teken voor 'goed' en iets dat aangeeft dat het kweekvis is. Het hing met name op dat vinkje en het visje. Die staan ook op het MSC-logo, daar moet je afstand van houden. Anderzijds moest het toch weer binnen de beeldtaal van het MSC-logo blijven om te laten zien dat het om iets vergelijkbaars gaat. Het was een heel gedoe."

De vraag is of het nieuwe keurmerk regelmatig te zien zal zijn voor de consument. Supermarkten zitten niet te wachten op nog een viskeurmerk, laat hoofd kwaliteit van de koepel voor supermarkten Marc Jansen weten. "Albert Heijn zal het onder zijn eigen duurzame label Puur en Eerlijk willen presenteren. Dat zal voor andere supermarkten met een duurzaam keurmerk net zo zijn."

Komende zomer gaan tilapia en pangasius als eerste het logo voeren.

Het logo voor duurzame kweekvis. Beeld
Het logo voor duurzame kweekvis.
Het logo voor duurzame wilde vis. Beeld
Het logo voor duurzame wilde vis.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden