Ook Duitsland zal spoedig aan het homohuwelijk moeten

CDU weigert laatste stap naar gelijke rechten, maar begint te buigen

ANTOINE VERBIJ

BERLIJN - Hij was nota bene decennialang het sociale gezicht van de CDU. Norbert Blüm, gedurende zestien jaar minister van sociale zaken onder bondskanselier Helmut Kohl. Uitgerekend Blüm, inmiddels 88 jaar, heeft zich dit weekend opgeworpen als verdediger van het laatste bastion van het christelijk conservatisme: het huwelijk van man en vrouw.

In de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung betoogt Blüm dat het klassieke huwelijk geprivilegieerd moet blijven ten opzichte van het homohuwelijk. Huwelijk en gezin vormen een 'kostbaar cultuurgoed'. En het is nu eenmaal zo dat "uit gelijkgeslachtelijke partnerschappen geen kinderen voortkomen".

Blüm richt zijn kritiek vooral op het Federale Constitutionele Hof. De afgelopen jaren heeft dat Hof verschillende uitspraken gedaan die de regering dwongen homoparen dezelfde rechten te geven als heteroparen. Dat betrof vooral regelingen in de sfeer van de belastingen. Binnenkort zal het Hof zich over het adoptierecht van homoparen uitspreken.

Duitsland kent, anders dan veel andere West-Europese landen, geen volwaardig homohuwelijk. Het kent alleen een 'geregistreerd partnerschap' voor mensen van hetzelfde geslacht. Het zijn vooral de christen-democraten die zich telkens tegen een volledige gelijkschakeling van homo- en heterohuwelijk verzetten.

Bondskanselier Angela Merkel stelt zich dubbelzinnig op in de kwestie. Op het CDU-congres in december 2012 sprak ze zich uitdrukkelijk tegen gelijkheid uit. Maar in de recente coalitiebesprekingen met de SPD heeft ze dat standpunt ingeslikt. De SPD is, net als de Groenen en de Linkspartij, voorstander van een volwaardig homohuwelijk.

In het coalitieverdrag staan een paar algemene zinnen over gelijke rechten voor homo's en hetero's. Conservatieve CDU'ers houden vol dat het coalitieverdrag adoptierecht voor homoparen uitsluit. Maar Merkel heeft laten weten dat als het Constitutionele Hof aan homoparen het adoptierecht toekent, ze zich daarbij zal neerleggen.

De gewenning van de christen-democraten aan een samenleving waarin homoseksuelen gelijke rechten hebben, gaat langzaam maar gestaag. Een belangrijke rol daarbij speelt het toenemende aantal CDU'ers dat openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomt. En het zijn ook steeds vaker prominente leden met belangrijke politieke functies, onder wie vooraanstaand Bondsdag-lid Jens Spahn.

Opvallend is dat sommige van die CDU'ers niet alleen voor hun homoseksualiteit uitkomen maar ook voor hun conservatieve normen en waarden. Zij vinden dat de CDU, door homo- en heterohuwelijk gelijk te stellen, kan bewijzen dat conservatisme en homoseksualiteit goed te verenigen zijn.

In dat licht bezien is het artikel van Norbert Blüm in de Frankfurter Allgemeine des te merkwaardiger. Of is het alleen maar een grap van Blüm? Hij is immers naast politicus ook cabaretier. Hij trad regelmatig op in de televisieshow van Rudi Carrell en deed enkele jaren geleden nog een politiek cabaret samen met acteur Peter Sodann van de Linkspartij.

Maar Blüms kritiek is wel degelijk serieus bedoeld. Gericht tegen het Constitutionele Hof, dat in zijn ijver om met de tijd mee te gaan, volgens Blüm de bijzondere plaats van huwelijk en gezin uit het oog verliest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden