Ook Duitsland waarschuwt voor armoedemigratie uit Roemenië en Bulgarije

Een Bulgaarse vrouw loopt langs het presidentiële paleis in Sofia. Beeld getty
Een Bulgaarse vrouw loopt langs het presidentiële paleis in Sofia.Beeld getty

Nu 1 januari 2014 nadert, nemen de zorgen over 'armoedemigratie' uit Roemenië en Bulgarije toe. De Duitse minister van binnenlandse zaken, Hans-Peter Friedrich, wil onder meer met Nederland snel overleg over het vrije verkeer van personen uit de twee oostelijke EU-lidstaten. Eerder kondigde minister Lodewijk Asscher in Nederland al 'code oranje' af en protesteerde de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May luid tegen openstelling van de grenzen.

Redactie

Vanaf volgend maand is er geen belemmering meer voor Roemeense en Bulgaarse werkzoekenden om naar het westen af te reizen. De Beierse christendemocraat Friedrich wil daarom 'geen woorden meer maar daden', zo zei hij gisteren in weekblad Focus. Friedrichs vreest dat arme Roemenen en Bulgaren in grote getale naar de welvarende lidstaten trekken en misbruik zullen maken van sociale voorzieningen.

Friedrich heeft al afspraken gemaakt met Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Hij zei dat "de Europese Commissie moet begrijpen dat we echt een oplossing voor dit probleem willen''.

Ook zijn Britse collega May heeft in Brussel duidelijk gemaakt dat de manier waarop het vrije verkeer van personen in de EU functioneert, moet veranderen. Net als Berlijn vreest Londen een nieuwe stroom Bulgaren en Roemenen. Toen de twee Oost-Europese landen in 2007 lid van de EU werden, woonden er naar schatting 13.000 mensen uit die landen in Groot-Brittannië. Dat zijn er nu, ondanks ingestelde beperkingen, meer dan 170.000.

In de Britse pers verschijnen wekelijks alarmerende verhalen over 'hordes gelukszoekers' die wachten tot de poorten open gaan. Net als in Duitsland vrezen de Britten dat de Oost-Europeanen massaal een beroep gaan doen op sociale voorzieningen.

De Britse premier David Cameron wil daarom het vrije verkeer beperken tot personen van 'volwassen economieën'. Migranten uit arme EU-lidstaten zouden volgens Cameron minder rechten moeten krijgen op uitkeringen en huursubsidie. Is een migrant zes maanden werkloos, dan dient hij het land te verlaten.

Een 'potentieel interessant idee', zei minister Lodewijk Asscher afgelopen woensdag over Camerons oplossing. Eerder had Asscher in een gezamenlijk opiniestuk met de Britse publicist David Goodhart al gewaarschuwd voor de ontwrichtende werking van de arbeidsmigratie. Asscher ziet het vrije verkeer van personen als een belangrijke hoeksteen van de Europese samenwerking, maar wil de negatieve gevolgen voor kwetsbare groepen niet afdoen als xenofobie.

"Onze zwakste burgers leggen het op de arbeidsmarkt af tegen bekwamere mensen van elders", schreef Asscher in de Volkskrant. "We moeten er dan ook over nadenken hoe we de arbeidsmarktpositie van deze kwetsbare groepen kunnen beschermen zonder het principe van niet-discrimineren geweld aan te doen. Het heeft geen zin de klachten van degenen die hierdoor worden geraakt af te doen als het gebruikelijke gemopper over 'buitenlanders'."

Tot de kwetsbare groepen behoren volgens Asscher ook de arbeidsmigranten uit het oosten zelf. Zij komen geregeld terecht in banen waar zij onder slechte omstandigheden voor te lage lonen moeten werken. Zorgen daarover worden ook gedeeld door de SP. Fractieleider Emile Roemer en Kamerlid Paul Ulenbelt schreven daar afgelopen week nog een opiniestuk over in onze krant.

Eerder lieten socialisten Maurice de Hond peilen hoe Nederlanders denken over het vrije verkeer van Roemenen en Bulgaren. De uitslag liet niets te raden over. Zeker acht op de tien ziet de Roemenen en Bulgaren liever gaan dan komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden