Ook Duitsland schrapt deel ontwikkelingshulp aan Rwanda

Een ontheemde vrouw. Beeld reuters
Een ontheemde vrouw.Beeld reuters

Duitsland heeft een deel van zijn ontwikkelingshulp aan Rwanda opgezegd, zo deelde de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Dirk Niebel mee. Een recent VN-rapport beschuldigt Rwanda ervan om muitende Congolese soldaten, die in het oosten van de Democratische Republiek Congo verantwoordelijk zijn voor geweld tegen de Congolese bevolking, te steunen.

Eerder stelden Nederland en Groot-Brittannië stelden de betaling van ontwikkelingshulp aan de Rwandese regering uit. De Europese Unie stelden een besluit over ontwikkelingshulp aan Rwanda uit. Tot verontwaardiging van Rwanda, dat beweert niets met de rebellenopstanden te maken te hebben. Rwanda loopt zo miljoenen euro's mis.

Duitsland schrapt een budget van 21 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Kigali, die begroot was voor de periode 2012-2015. Europa's grootste economie wil 'zonder ambiguïteit een signaal sturen aan de Rwandese regering', luidde het. Niebel roept Rwanda ook op tot een volledige samenwerking met de VN.

Volgens een VN-rapport dat eind juni is vrijgegeven, krijgt de M23-beweging (Beweging van 23 maart) directe steun vanuit Rwanda in de vorm van rekruten, wapens en munitie. De M23-beweging bestaat uit leden van de voormalige Congolese Tutsi-rebellen van het CNDP (Congrès National pour la Défense du Peuple).

Paul Kagame, president van Rwanda, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. De Rwandese regering doet er alles aan om zijn sponsors ervan te overtuigen dat ze niets met de Congolese rebellen te maken hebben, maar dat gelooft niemand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden