Ook dopingarts Ferrari verder in het nauw

'Oud-lijfarts Armstrong verdiende miljoenen met witwassen en fraude'

Ook moest hij het voorzitterschap van Livestrong neerleggen. Hij blijft voorlopig nog wel aan als bestuurslid.

In Italië worden eind deze maand nieuwe onthullingen verwacht rond de dopingpraktijken van medicus Michele Ferrari, de voormalige lijfarts van dopingzondaar Lance Armstrong.

Volgens uitgebreide berichtgeving in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zou de levenslang geschorste dokter niet alleen aan het hoofd hebben gestaan van een groot dopingnetwerk, maar zich tevens hebben schuldig gemaakt aan het witwassen van geld en belastingontduiking voor meerdere renners en zelfs hele wielerploegen.

De toonaangevende sportkrant baseerde zich gisteren voor die verdachtmakingen op de eerste resultaten van een onderzoek dat Benedetto Roberti, de procureur van Padua, twee jaar geleden inzette. Hij zou mogelijk eind deze maand met zijn rapport komen.

Daaruit zou blijken dat Ferrari met de hulp van zijn zoon Stefano een dopingnetwerk opzette en zich daarnaast ook leende voor het witwassen van geld, smokkel en belastingontduiking in het wielerpeloton. In totaal zouden de praktijken 30 miljoen euro opgebracht hebben. Volgens de krant gaat het om het grootste onderzoek in de geschiedenis van de sport, zelfs uitgebreider dan Operacion Puerto in Spanje. Het kan een tsunami teweegbrengen, schrijft de sportkrant.

Het netwerk van Ferrari zou opereren vanuit een appartement in het Zwitserse Sankt-Moritz en vertakkingen hebben in Monaco, Spanje en Zuid-Amerika.

Onder meer Michele Scarponi, Denis Mentsjov, Alexandr Kolobnev, Vladimir Goesev, Evgeni Petrov en Franco Pellizotti worden genoemd in het onderzoek, net als de hele Astana- en RadioShack-ploeg.

In de affaire rond Armstrong liet Johan Bruyneel, de vroegere ploegleider en leermeester van Lance Armstrong, gisteren weten dat hij niet van plan is zijn juridische strijd tegen het Amerikaanse antidopingbureau Usada te staken. "Ik ga door zolang ik het gevoel heb dat ik een rechtvaardig verhoor krijg, zonder vooroordelen bij Usada", liet de Belg op zijn website weten.

Volgens het onderzoeksrapport van Usada vormde Bruyneel samen met Armstrong bij US Postal het brein achter het meest geavanceerde, professionele en succesvolle dopingprogramma in de sporthistorie. Hij zal waarschijnlijk op korte termijn voor een arbitragecommissie moeten verschijnen. "Tot die tijd geef ik geen commentaar meer", gaf Bruyneel te kennen.

Ook een vroegere teamarts, Pedro Celaya, heeft ervoor gekozen om zich voor de arbitragecommissie te verweren. Lance Armstrong en de dopingartsen Luis Garcia del Moral en Pepe Marti hebben, net als Michele Ferrari, al een levenslange schorsing gekregen.

Speech Armstrong
Lance Armstrong zal vandaag, als alles volgens plan verloopt, een toespraak houden in zijn woonplaats Austin in Texas. Het is de bedoeling dat de 41-jarige Amerikaan een zaal vol supporters van zijn stichting Livestrong toespreekt ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de organisatie. Het wordt zijn eerste publieke optreden sinds de publicatie van het onderzoeksrapport van het antidopingbureau Usada. Daarin kwam Armstrong vorige week naar voren als het brein achter een professioneel dopingnetwerk. Sindsdien is de voormalige tourwinnaar al vele sponsors kwijtgeraakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden