Ook Donna Hay pikt een graantje van de quinoa-mode mee

Life in Balance

Donna Hay

Uitgeverij Spectrum, euro30

***

In het jaar 1998 verscheen in de Nederlandse taal 'Het nieuwe koken' van Donna Hay. Uitgegeven bij Könemann, een zogenoemde ramsjuitgeverij; het boek ging over de toonbank voor tien gulden oftewel 4,53 euro. Het was een revolutionair boek, niet omdat het uitblonk in exquise originaliteit, maar omdat het zo simpel en gevarieerd was. Er gingen duizenden exemplaren van over de toonbank. De vertaling rammelde aan alle kanten, maar dat mocht de pret niet drukken. Het zou het begin zijn van het Donna Hay-imperium, dat tot op de dag van vandaag furore maakt.

Hay is een Australische dame over wie het verhaal de ronde doet dat ze op achtjarige leeftijd in de keuken terechtkwam en die nooit meer heeft verlaten. Meer dan twintig boeken heeft ze op haar naam staan, en daarnaast heeft ze haar eigen magazine en sinds enkele jaren ook nog een tv-programma dat in Nederland via 24kitchen te zien is.

Haar recepten zijn sterk op alle fronten, ze is meesterlijk in het simpel opschrijven van klassiekers als confit de canard en bouillabaisse, maar ook haar desserts en gebak zijn van een eenvoud en smakelijkheid waar menige receptschrijver jaloers op is. Daarbij zorgt ze er altijd voor dat haar recepten goed gefotografeerd worden en hebben haar boeken, tot nu toe dan, dezelfde lichte uitstraling en een A4-formaat.

Nu is er dan haar nieuwste boek, 'Life in balance'. De Engelse titel is bij de Nederlandse uitgave gehandhaafd. Het heeft opeens een vierkant formaat, en het lichte en frisse van al haar andere boeken heeft plaatsgemaakt voor vaak donkere en aardse fotografie. Dat is even wennen. In de recepten gaat ze in dit boek mee met de trend van dit moment, dus alle adepten van quinoa, amarant en chiazaad komen aan hun trekken.

Op de een of andere manier is het van Donna toch weer origineler en spannender dan in de meeste andere boeken over dit onderwerp. Misschien komt het wel doordat ze - zoals altijd - veel Aziatische ingrediënten in haar recepten gebruikt.

Toch vind ik het jammer dat ze meegaat in de hype. In haar recepten gebruikte ze ingrediënten altijd al weloverwogen, ze had een frisse kijk op eten in de 21ste eeuw. Ook haar eerste boek kijk ik nog steeds vaak in. Door mee te gaan met de waan van de dag, zowel in de receptuur als het uiterlijk van het boek, is het geen classic zoals we van haar gewend zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden