Ook docenten halen boekverslagen van internet

Beeld ANP

Veel docenten verguisden jarenlang de boekverslagen op websites als Scholieren.com. Dit verandert: tegenwoordig benutten ook leraren de mogelijkheid om uittreksels van internet te halen.

Wat was het verschil tussen de verteltijd en de vertelde tijd in Harry Mulisch' roman De ontdekking van de hemel? Waarvoor stond het vliegtuig in Joe Speedboot symbool? Antwoorden op dit soort vragen vallen eenvoudig te vinden in de duizenden boekverslagen op Scholieren.com. Veel middelbare schoolleerlingen maken hier al lang gretig gebruik van en plaatsen ook zelf uittreksels.

Vijf jaar geleden besloot de redactie van Scholieren.com de website te professionaliseren. Sindsdien plaatsen ook studenten en docenten uittreksels het label 'zeker weten goed' meekrijgen. Op deze manier blijft de kwaliteit van de verslagen gewaarborgd. Hiervoor waren het alleen middelbare scholieren die verslagen, soms vol met taalfouten, erop zetten.

Eén van de uittrekselleveranciers is Cees van der Pol, directielid van een scholengemeenschap in het Westland en jarenlang docent Nederlands. Maandelijks schrijft hij zo'n zes boekverslagen voor Scholieren.com. "In het begin kreeg ik daar soms heel negatieve reacties op van andere docenten", gaf hij vandaag in Trouw aan. "Zo van: je helpt je leerlingen de boel op te lichten. Maar inmiddels werken de meesten er zelf in hun lessen ook mee."

Tien jaar terug kon je proberen leerlingen te verbieden uittreksels van internet te gebruiken, maar 'dat is een gelopen race' stelt Edith van der Tholen, docente Nederlands aan het Wessel Gansfortcollege in Groningen. Nu vormen de verslagen op internet een vertrekpunt voor opdrachten.

Leerlingen moeten bijvoorbeeld boekverslagen op Scholieren.com met elkaar te vergelijken. Wat zijn de verschillen, waarom is de één wel en de ander niet goed? Voor het eigen verslag mogen zij vaak van sommige docenten ook een samenvatting van de roman rechtstreeks knippen plakken uit de teksten op internet.

Voor leraren functioneert Scholieren.com ook als handige uitvalbasis wanneer zij een boek zelf niet kennen. Met name bij de voorbereiding van een mondelinge overhoring. "Er is altijd wel een boek dat ik nog niet heb gelezen", zegt Van der Tholen. "Dan ga ik niet doen alsof dat wel zo is. Ik bereid het voor met behulp van uitreksel- of recensiesites en laat bij het mondeling een leerling bijvoorbeeld beargumenteren waarom het boek wel of niet zou moeten lezen."

Het volledige interview met Edith van der Tholen en Cees van der Pol is vandaag te lezen in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden