Ook docent heeft examenstress

Beeld ANP

Niet dat ze massaal aan de bètablokkers zitten, maar ook leraren hebben last van stress als de examens aanbreken. In een enquête van uitgeverij Malmberg laten acht op de tien docenten weten last te hebben van spanningen. Reden: zij voelen zich verantwoordelijk voor fouten die leerlingen maken.

Voor havo en vwo beginnen de examens komende week, voor het vmbo zijn ze al begonnen. De uitgever heeft 412 leraren in het voortgezet onderwijs gepolst. Het is de eerste keer dat Malmberg het onderzoek doet, vergelijkingsmateriaal is er niet. Toch denkt Albert van der Meer (57) van de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat de stress is toegenomen. Hij wijst op de nieuwe regel dat leerlingen vanaf dit jaar gemiddeld minimaal een 5,5 voor alle vakken op het centraal eindexamen moeten halen. Ook speelt volgens hem een rol dat de Inspectie strenger let op verschillen tussen het schoolexamen en het centraal examen. Zijn die te groot, dan kunnen scholen onder toezicht worden gesteld.

De directie zit de docenten daarom meer op de huid, zegt Van der Meer. "Maar het is niet zo dat zij aan de kalmeringsmiddelen zitten. Misschien komt dat nog, want de druk wordt wel hoger. Zo mogen leerlingen vanaf volgend jaar op de kernvakken Engels, wiskunde en Nederlands nog maar één 5 halen, en worden in 2014 extra reken- en taaltoetsen ingevoerd."

Giny Jans, docente techniek, handel en dienstverlening aan een vmbo-school in Dedemsvaart noemt de situatie nog houdbaar. Gisteren hield ze toezicht tijdens een praktijkexamen van haar leerlingen. "Spannend is het wel. Dan zie je bijvoorbeeld dat ze verkeerd gereedschap gebruiken. En dan heb je ze nog zó ingeprent wat een priem is. Maar vmbo'ers hebben nou eenmaal een korte aandachtsspanne. Dat betrek ik niet op mezelf. Ik weet dat ik het wél helder heb uitgelegd. Natuurlijk, in de lerarenkamer wordt er over gesproken als jouw leerlingen het slecht doen, maar dat gaat gemoedelijk. We geven elkaar dan tips."

Van der Meer, naast AOb-secretaris ook geschiedenisleraar in Amsterdam-Zuid, ziet bijvoorbeeld ook geen collega's gebukt gaan onder de examenstress. Hoewel: het nakijken, met name de tweede correctie, moet wel steeds sneller. En voor geschiedenisdocenten betekent dat: veel A4'tjes in korte tijd. Maar, wát er ook op hem afkomt, hij heeft al decennia lang een goed middel om het hoofd koel te houden: om de dag flink hardlopen in het Westerpark. Hoeveel onzin een leerling ook opschrijft, na tien kilometer is het weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden