Ook Dijsselbloem moet getuigen, eist Fyra-bouwer

DORIEN PELS

De directeur van de Fyra-fabrikant AnsaldoBreda, Maurizio Manfellotto, wil dat ook Jeroen Dijsselbloem onder ede wordt verhoord door de parlementaire enquêtecommissie.

Namens Manfellotto dienden de advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel vorige week een verzoek in bij de commissie om de minister van financiën op de lijst van veertig getuigen te zetten die deze weken openbaar en onder ede vragen beantwoorden over het Fyra-debacle. De advocaten hebben nog geen antwoord.

De PvdA-minister had maar 24 uur nodig om op 7 juni 2013 tot het besluit te komen dat het project moest stoppen. De Italianen moesten dat uit de media vernemen.

De advocaten willen van Dijsselbloem horen of de gebreken in de treinen de enige factor in de afweging waren, of dat bij zijn besluit ook andere zaken een rol speelden. Ze denken dan bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat het bedrijfsplan van NS-dochter High Speed Alliance (HSA) niet levensvatbaar was.

De Italianen kregen alle schuld van het mislukken van het project, maar de rapporten waaruit blijkt dat de treinen niet deugen, zijn geheim. Ook Manfellotto kreeg ze niet te zien. De Italiaan zal op 11 juni voor de commissie verschijnen.

Het afblazen van de treinen was dé aanleiding voor de enquête. Die kwestie is deel van een van de onderzoeksvragen van de commissie. Advocaat Lohman: "Bert Meerstadt, toen NS-directeur, kreeg er nauwelijks een vraag over. En Dijsselbloem hoeft niet eens te komen. Dat duidt erop dat de commissie dit aspect niet serieus onderzoekt."

De commissie heeft de mogelijkheid Dijsselbloem alsnog op te roepen, maar laat in het midden of dit volgende week gebeurt.

NEDERLAND 6 Meer nieuws

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden