Ook deze 'racistische' symbolen zijn nu taboe in de VS

Twee Amerikanen roepen op een standbeeld van Jefferson neer te halen. Beeld GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Twee Amerikanen roepen op een standbeeld van Jefferson neer te halen.Beeld GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Nu de Verenigde Staten na de aanslag in Charleston de bloedrode Rebel Flag in de ban hebben gedaan, is een ware beeldenstorm losgebroken. Alles wat refereert aan de Confederale Staten moet uit de publieke ruimte verbannen worden, vinden critici.

Sommige episodes uit de geschiedenis zouden de meeste Amerikanen liever wegpoetsen. De afscheiding van de zuidelijke staten in 1861 is daar een voorbeeld van. Het behoud van slavernij - door Abraham Lincoln afgeschaft - was het voornaamste motief voor de afscheiding, die de aanleiding vormde voor de Amerikaanse Burgeroorlog.

Symbolen die aan de Confederale Staten refereren, zijn na vorige week extra omstreden. De 21-jarige Dylann Roof vuurde rond in een kerk in Charleston, dat kostte zes Afro-Amerikaanse kerkgangers het leven. Het was een aanslag uit racistische motieven; afgelopen weekend ontdekte de New York Times foto's van Roof waarop hij zwaait met de zuidelijke vlag.

"We zijn nog lang niet genezen van racisme," zei president Obama naar aanleiding van de aanslag. En daar lijken de Amerikanen zich ook bewust van te worden. Volgens The New York Times is er sprake van een 'emotionele landelijke beweging die de zuidelijke symbolen uit de publieke ruimte wil verbannen'.

Dat gaat van het hernoemen van meren tot het bekladden van standbeelden. Vier voorbeelden die veel Amerikanen liever zien verdwijnen.

Lake Calhoun Beeld Vic / cc2.0
Lake CalhounBeeld Vic / cc2.0

1. Namen
Met een rubberbootje op een meer dobberen dat vernoemd is naar John Calhoun, een senator die slavernij promootte, kan niet meer, vinden activisten. Al ongeveer duizend mensen in de staat South Carolina hebben een petitie getekend om de naam van het meer te veranderen.

Dat zou volgens hen een belangrijke stap zijn in het beëindigen van systematisch racisme. Onder die noemer vallen ook straten, parken en gebouwen die vernoemd zijn naar de zogenaamde helden van het zuiden.

null Beeld Associated Press
Beeld Associated Press

2. Bumperborden
De burgemeester van Virginia, Terry McAuliff, heeft opgeroepen bumperborden die een eerbetoon brengen aan de Sons of Confederate Veterans, een belangengroep voor nabestaanden van zuidelijke oorlogsveteranen, te verbannen.

De burgemeester wil zelfs naar de rechter stappen om het logo van de club, waarin de beruchte rode vlag staat, te verbieden.

null Beeld ap
Beeld ap

3. Monumenten
Door heel het zuiden staan monumenten die refereren aan de Confederale Staten. In Kentucky staat bijvoorbeeld een standbeeld van Jefferson Davis, de eerste en enige president van het onafhankelijke zuiden. In de stad klinkt vanuit Republikeinse hoek de roep om Davis zijn sokkel te trekken.

In Baltimore werden een monument dat de gevallenen van de Confederale Staten herdenkt, beklad met de woorden 'Black lives matter'. Hetzelfde gebeurde op de campus van de University of Texas, waar drie beelden van confederale voormannen met rode verf werden toegetakeld.

null Beeld Website Dylann Roof
Beeld Website Dylann Roof

4. Schilderijen en vlaggen
Kunst waarin de zuidelijke vlag opduikt, is ook omstreden. Zo verwijderde een restaurant in Nashville een schilderij van een vrouw die een bikini droeg van de stof van de vlag.

Daarbij is de 'Rebel Flag' nu wel in de ban, maar leeft hij als archetype voort in de vlaggen van zeven zuidelijke staten. Ook die vlaggen zijn omstreden, want, zo luidt het bezwaar: het bloedrood en de sterren zijn inmiddels symbool voor racisme geworden, in plaats van kenmerken van een historische periode.

"Dat dit allemaal tegelijk gebeurt, laat zien dat er sinds vorige week fundamenteel iets is veranderd in dit land", zei Kerry Haynie, politicoloog aan de Duke University, tegen The New York Times. "Dat is verrassend, omdat deze roep al jaren klinkt. Er was blijkbaar een tragedie nodig om deze verandering daadwerkelijk in gang te zetten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden