Ook de wegwerpbatterij kan nu worden opgeladen

Vroeger werden oude batterijen nog wel eens opgeladen door ze op een warme kachel te leggen. Nu worden de meeste batterijen weggegooid na gebruik. Dat hoeft niet meer. Maarten Schoen importeert een klein apparaatje uit Taiwan dat wegwerpbatterijen kan herladen; de Environpower. Stop lege wegwerpbatterijen erin, doe de stekker in het stopcontact en wacht vier uur. Daarna geeft de batterij weer stroom.

Is dat ook een besparing voor milieu en portemonnee?

In 2009 werden in Nederland ruim 375 miljoen batterijen verkocht. Dat is gemiddeld 98 batterijen per huishouden. Grofweg hebben mensen twee typen batterijen in huis; de alkaline- of wegwerpbatterij en de oplaadbare batterij. Binnen de categorie oplaadbare batterijen zijn er typen die snel leeglopen en exemplaren die minder snel leeglopen. En dan zijn er nog oplaadbare batterijen met een 'geheugen-effect' (ze verliezen capaciteit als ze worden opgeladen voordat ze helemaal leeg zijn) en oplaadbare batterijen zonder geheugen-effect.

Het is dus niet simpel om even een batterij te kiezen waar je zo lang mogelijk mee kunt doen om portemonnee en milieu te sparen.

Er is 39 tot 55 keer meer energie nodig om een wegwerpbatterij te maken dan er aan energie in zit. Dat blijkt uit berekeningen van het kennispunt bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Dat berekende ook dat de kosten voor 1 kilowattuur energie van een batterij 70 tot 400 euro zijn. De prijs voor dezelfde hoeveelheid energie uit het stopcontact was 22 eurocent. Energie uit een wegwerpbatterij is zo'n 1800 keer duurder.

Ook leiden wegwerpbatterijen tot meer afval en een hoger energieverbruik vergeleken met oplaadbare batterijen. Niet bepaald groen. Dus als je een wegwerpbatterij vaker kan gebruiken dan scheelt dat.

Jos Bartels van de Stichting inzameling batterijen (Stibat) kent de Environpower niet. Stibat zorgt ervoor dat in winkels en op basisscholen tonnen staan waar mensen hun oude batterijen in kunnen gooien. Dat moet: fabrikanten en importeurs zijn sinds 1995 verplicht om oude batterijen in te zamelen. Van alle verkochte exemplaren kwam er in 2009 40 procent terug bij Stibat.

"Alle ingezamelde batterijen uit Nederland gaan naar een centraal punt in Lelystad. Daar worden ze gesorteerd naar chemische samenstelling." Alkalinebatterijen kunnen na inzameling naar Redux in Duitsland of Valdi in Frankrijk. Beide bedrijven halen de metalen eruit en verkopen die door aan de metaalindustrie.

Bartels meent dat het gebruik van oplaadbare batterijen bij uitstek geschikt is voor apparaten die veel energie gebruiken, zoals speelgoed of fietslampjes. "Alleen als een apparaat weinig stroom vraagt, denk aan een wekkertje of thermostaat, is het beter een wegwerpbatterij te gebruiken. Een oplaadbare heeft een behoorlijke energieinhoud en moet zwaar belast worden om het vermogen van de batterij te behouden voor het laden en opladen. Die is veel te zwaar voor zo'n wekkertje."

Energie uit oplaadbare batterijen is duur vergeleken met stroom uit het stopcontact. Traditionele oplaadbare batterijen kunnen tot duizend keer opgeladen worden. Toch kost een kilowatt energie uit een oplaadbare nikkel-metaalhydride batterij ruim 6 euro: 29 keer zo duur als energie uit het stopcontact.

Duracell is onderdeel van Procter&Gamble en verkoopt veel soorten batterijen en opladers. Geen enkele Duracell-oplader kan wegwerpbatterijen opladen. De voorlichtervan Duracell: "Er is kans op ontploffing bij het opladen van een wegwerpbatterij."

Ook het onderzoek van de Universiteit Utrecht waarschuwt tegen het gevaar van explosie of brand bij het opladen van eenmalige alkaline batterijen.

Maarten Schoen: "Nee, batterijen ontploffen niet in de Environpower en ik heb testrapporten die dat onderbouwen. Nuon heeft het apparaat onderzocht en geen gevaar op explosies kunnen ontdekken."

Hij erkent dat netstroom altijd goedkoper is. Het voordeel van de oplader is volgens hem vooral dat "een wegwerpbatterij in de Environpower ongeveer twintig keer opgeladen kan worden. Je stelt het proces van weggooien dus twintig keer uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden