Ook de vuilnisman heeft straks een diploma

Beeld anp

Nu de schoonmaker een interieurverzorger heet en de secretaresse een bureaumanager, blijft ook de vuilnisman niet achter. Dit schooljaar start de eerste erkende MBO-opleiding voor vuilnismannen, die opleidt tot 'allround medewerker afvalbeheer'.

De opleiding is ontwikkeld door de SPA Groep in Bodegraven, specialist in opleidingen in de afvalbranche. Volgens manager Wouter Jansen is er de afgelopen jaren veel veranderd binnen de sector, en is een erkende opleiding nodig om een nieuwe generatie 'afvalbeheerders' met de nodige kennis de straat op te sturen. "De oude vuilnisman is nu een specialist, die meer moet kunnen dan je zou zeggen."

Is een opleiding tot vuilnisman niet wat overdreven?
"Nee. De vuilniswagen is tegenwoordig een machine die bediend moet worden, met gps en grijparmen voor de ondergrondse containers. De wagen kost inmiddels geen 80.000 euro meer, maar anderhalve ton. Er zijn nauwelijks nog vaste routes, de jongens zitten vaak alleen op de wagen. De tijd dat vuilnismannen achter de wagen liepen en er wat zakken in slingerden met het idee 'het zal mijn tijd wel duren', is voorbij."

Toch klinkt een opleiding tot 'afvalbeheerder' niet erg sexy.
"De branche kampt inderdaad met een imagoprobleem. Deze sector is misschien niet zo chic en valt niet zo op, maar hij is erg belangrijk voor onze economie. Er werken 24.000 mensen en er gaat veel geld in om. Als de mannen één dag staken, merk je het meteen. Je kunt niet zonder."

Wat voor vakken worden er gedoceerd?
"Nieuwe ophaaltechnieken, communicatie met bewoners, rekenen, dat soort dingen."

Rekenen?
"Ja. Hoeveel kilometer kan de auto nog rijden, hoe zwaar mogen de containers zijn... Er komt wel wat bij kijken. Daarnaast wordt er lesgegeven over de circulaire economie. Deze opleiding past in de trend van duurzaam leven, waarbij eigenlijk niets meer wordt bestempeld als afval. Als studenten willen kunnen ze uiteindelijk doorgroeien naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld milieuwetenschap."

Hoe gaat u nieuwe studenten werven?
"De opleiding is nu nog vooral bedoeld om vergrijzende mensen om te scholen. We hebben al een paar honderd aanmeldingen, maar uiteindelijk willen we ook jongeren opleiden. Daarvoor gaan we samenwerken met het ROC. Ik heb er wel vertrouwen in. Dit is een branche met werkgarantie en veel vrijheden, een grote auto. Uiteindelijk is het best een aansprekende baan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden