Ook de Syrische revolutie heeft nu een gezicht

Syrische kinderen demonstreren met posters van de vermoorde 13-jarige Hamza bij het Syrische consulaat in Istanbul. Beeld
Syrische kinderen demonstreren met posters van de vermoorde 13-jarige Hamza bij het Syrische consulaat in Istanbul.

In Tunesië was het de fruitverkoper Mohamed Boeazizi die zichzelf in brand stak. In Egypte was het de blogger Khaled Said die door de politie werd doodgeslagen. Sinds kort heeft ook de Syrische revolutie een gezicht: dat van de 13-jarige Hamza al-Khatib.

redactie

Hamza werd op 29 april tijdens een demonstratie in een dorpje bij Daraa in het zuiden van Syrië gearresteerd. Bijna een maand lang leefden zijn ouders in onzekerheid, totdat op 24 mei zijn levenloze en zwaar verminkte lichaam werd thuis bezorgd. Een gruwelijk filmpje op Youtube toont hoe de jongen bont en blauw is geslagen. Zijn lichaam vertoont meerdere kogelgaten en brandwonden. Volgens sommige berichten zou zelfs zijn penis zijn afgesneden.

"Het laatste is onduidelijk op het filmpje en kan ik niet bevestigen", zegt Nadim Hoeri, chef van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in Beiroet. "Het zou voor het eerst zijn dat we van een dergelijk voorval horen. Voor het overige komen Hamza's verwondingen overeen met het patroon dat wij elders hebben aangetroffen. In die zin staat hij symbool voor de bruutheid van de Syrische veiligheidsdiensten."

HRW publiceerde vorige week een 54-pagina's tellend rapport over de mensenrechtenschendingen in Daraa. Daar braken op 15 maart de eerste protesten uit, nadat een groepje tieners leuzen tegen het regime op een muur had gekalkt. Sindsdien zijn volgens HRW in heel Syrië meer dan 900 mensen gedood, van wie ruim 400 in en rondom Daraa.

Op 25 april sloten het Syrische leger en de veiligheidsdiensten Daraa elf dagen van de buitenwereld af, een 'werkwijze' die later in andere Syrische steden en stadswijken werd toepgepast. Twee getuigen vertelden HRW hoe meer dan twintig mannen werden geëxecuteerd op een voetbalveld in de stad.

Volgens Hoeri werden Daraa en andere steden met tanks omsingeld en verschenen sluipschutters op de daken. Geweervuur hield de bevolking binnenshuis, waarna soldaten van deur tot deur gingen en een groot aantal mannen arresteerden. Soms hadden ze namenlijsten. Indien de man op de lijst niet werd gevonden, werd een familielid meegenomen. De meeste mannen werden na een paar dagen weer vrijgelaten. Sommigen pas na een maand. Anderen keerden niet terug.

"De martelmethoden bestaan vooral uit keihard afranselen, zweepslagen, vernedering en elektrische schokken", zegt de jurist. "In één geval was er sprake van anale verkrachting met een object."

Hoeri verbaast zich niet over de bevindingen. "De Syrische veiligheidsdiensten hebben wat dat betreft een reputatie. Maar hetzelfde gebeurde in Tunesië en Egypte. Ook daar opereerden de veiligheidsdiensten jarenlang buiten de wet. Excessen zijn dan ook helaas geen uitzondering maar regel."

Maar hoe komt HRW aan haar informatie, aangezien de organisatie al jaren het land niet in mag? "Wij hebben een betrouwbaar netwerk van activisten in Syrië. Verder hebben we veel Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië geïnterviewd. Telefoonverkeer met Syrië is natuurlijk moeilijk, omdat gesprekken afgeluisterd worden, maar Skype werkt vrij goed en veilig. Ook reikt het Jordaanse telefoonnetwerk tot over de grens in Daraa en dat van Libanon tot in Homs, en daar heeft de politie geen toegang toe."

Blogster spoorloos

Op 6 juni werd Amina Arraf in Damascus ontvoerd. De 35-jarige Amina onderhoudt een populaire blog genaamd 'A Gay Girl in Damascus'. Aanvankelijk hield ze zich vooral bezig met literatuur, poëzie en persoonlijke wetenswaardigheden, maar de laatste weken toonde zij zich een fervent supporter van de Syrische revolutie. Sinds 26 april hield Amina zich schuil bij vrienden. Op die dag namelijk, kwamen twee mannen in leren jacks naar het huis van haar ouders en beschuldigden Amina ervan deel uit te maken van een islamitisch complot. Haar oude vader weigerde hen binnen te laten. Amina berichtte daarover in haar veel gelezen relaas "Mijn Vader, Mijn Held". Het laatste bericht op haar blog werd getikt door haar nichtje Rania. Zij berichtte hoe Amina dinsdagavond om 6 uur door drie bewapende mannen in een auto werd gesleurd. Sindsdien is niets van haar vernomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden