UPDATE

Ook de roemrijke geschiedenis kan het Bronovo niet redden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Haaglanden Medisch Centrum zet zijn kaarten op het Westeinde als topklinisch ziekenhuis en Antoniushove voor oncologie.

Marten van de Wier

Het chique Haagse Bronovo legt het definitief af tegen het volksere Westeinde. Fusieziekenhuis Haaglanden Medisch Centrum (HMC) investeert de komende jaren fors in Westeinde. Dat moet een modern, groot en innovatief ziekenhuis worden voor acute en complexe zorg, maakte het bestuur gisteren bekend. Ook Antoniushove in Leidschendam mag groeien. Dat ziekenhuis richt zich op oncologie en planbare zorg.

Locatie Bronovo, in de statige, groene wijk Benoordenhout, heeft het nakijken. Nog dit jaar wordt het een ‘weekziekenhuis’, open van maandag 6.00 tot vrijdag 18.00 uur. Uiterlijk in 2024 gaat ziekenhuis helemaal dicht. “We nemen afscheid van een markant gebouw, waar veel emotie en gevoel bij is. We realiseren ons dat het verdriet doet”, zei bestuursvoorzitter Paul Doop.

De sluiting verloopt dan ook niet zonder slag of stoot. Gisteren werd bekend dat bestuurder en oud-Bronovodirecteur Renée Barge op 15 januari is vertrokken. Zij zou zich niet kunnen vinden in de nieuwe koers. Doop wilde het vertrek van Barge gisteren niet toelichten. “Ze heeft daarvoor haar overwegingen, ik wil daar niet op ingaan.” Ook een deel van de medische staf heeft bedenkingen. In een recente peiling van het ziekenhuis gaf een derde van de artsen geen steun aan de plannen. De ondernemingsraad steunt die wel unaniem.

Geen gedwongen ontslagen

Volgens HMC is deze stap nodig. De komende jaren zou er op de drie locaties veel geïnvesteerd moeten worden. Het ziekenhuis verdient nu niet genoeg om daarvoor investeerders te trekken. “Drie locaties openhouden brengt veel extra kosten met zich mee”, zei Doop. “We zijn nu financieel gezond. Maar we willen ook gezond blijven, en zelf onze koers bepalen.”

De sluiting is daarmee van een andere orde dan de chaotische faillissementen van het Slotervaart in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland. Het Bronovo verdwijnt op een geplande manier, en er vallen geen gedwongen ontslagen. HMC komt zelfs personeel tekort. Door naar twee locaties terug te gaan, en daar flink te investeren, wil het ziekenhuis een aantrekkelijke werkgever blijven én personeel efficiënter kunnen inzetten.

Daarmee eindigt voor het Bronovo een geschiedenis die volgens historicus Ingrid van der Vlis teruggaat tot 1865, toen het ‘Opleidingshuis tot Ziekenverpleging’ werd opgericht. De eerste directrice Sara Katharina de Bronovo (1817 – 1887) voelde zich verbonden met ‘de lijdende mensheid’ en was erg betrokken bij de kersverse Nederlandse tak van het Rode Kruis. De Bronovo, van huis uit verpleegkundige, wilde collega’s opleiden om uit te zenden naar het buitenland.

1965: Koningin Juliana woont de viering van het honderdjarig bestaan van het Bronovo bij. Hier staat ze bij een kraamkamer 'van 100 jaar geleden’ op een tentoonstelling die ter ere van het lustrum is ingericht. Beeld ANP
1965: Koningin Juliana woont de viering van het honderdjarig bestaan van het Bronovo bij. Hier staat ze bij een kraamkamer 'van 100 jaar geleden’ op een tentoonstelling die ter ere van het lustrum is ingericht.Beeld ANP

Koninklijke patiënten

Door de vele koninklijke patiënten en geboorten wist het Bronovo de ogen van de natie op zich gericht. De echtgenote van Willem III, koningin Sophie, kwam er al kort na de oprichting. Twintig jaar geleden werd Juliana opgenomen na een val thuis bij een vriendin in de buurt. De behandelend arts gaf in het ziekenhuis een live-persconferentie: toen nog een uitzonderlijke gebeurtenis. En Willem-Alexander toonde er trots zijn juist geboren dochters.

De vraag is nu of de Oranjes en andere Benoordenhouters meegaan naar het Westeinde en Antoniushove. Doop: “We hopen koninklijke familie te kunnen behouden. Net zoals onze andere patiënten.”

Het Bronovo

De geschiedenis van het ziekenhuis gaat terug tot 1865, toen de 's Gravenhaagsche Diaconessen-Inrichting werd opgericht door onder meer Sara Katharina de Bronovo. In 1879 kwam er een nieuw gebouw en veranderde de naam in Ziekenhuis Bronovo. Sindsdien zijn er verschillende nieuwbouwrondes waarvan de laatste in 1999.

Het Haagse ziekenhuis Bronovo werd landelijk bekend door de zorg voor de Oranjes. Prinses Amalia is er zondag 7 december 2003 geboren en ook haar zusjes kwamen er ter wereld, net als verschillende andere kinderen van de familie. Het ziekenhuis ligt op loopafstand van Paleis Huis ten Bosch.

Door de koninklijke patiënten en geboorten werd Bronovo ook het toneel van persbijeenkomsten live-uitzendingen. Toen Juliana er werd opgenomen na een ongelukkige val thuis bij een vriendin in de buurt, gaf de behandelend arts in het ziekenhuis een persconferentie. Na de geboorte van de prinsesjes werd er een ruimte ingericht voor mededelingen aan de pers en/of een ontmoeting van journalisten met betrokkenen. Willem-Alexander toonde er vol trots zijn dochters.

Het ziekenhuis heeft verschillende afdelingen die zijn genoemd naar een lid van de koninklijke familie en levert naar eigen zeggen ,,hoffelijke zorg”. Het ziekenhuis is genoemd naar Sara Katharina de Bronovo (1817 - 1887). Zij was verpleegkundige en medeoprichtster van de voorloper van het huidige ziekenhuis.

Lees ook:

Sluiting Bronovo onvergelijkbaar met Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen

In de tweede week van januari leek het al vast te staan dat het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag over een paar jaar sluit. Daarmee verdwijnt opnieuw een groot algemeen ziekenhuis uit een stad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden