Ook de Poolse Ewa moet in haar eentje naar de dokter kunnen

Het kabinet maant gemeenten om meer migranten te laten inburgeren. Den Haag loopt achter. De gemeente start met taallessen om niet verplichte inburgeraars toch te bereiken.

„Ewa, wat is dat?” „Dat is mijn been, ik heb twee benen.” „Hoe oud ben je?” „Ik heb 31 jaar.” De Poolse Ewa Sen heeft voor het eerst Nederlandse les. De komende maanden zit ze op zaterdagochtend in buurthuis De Mussen in de Haagse Schilderswijk. Het klasje met Polen leert eenvoudige zinnen.

In Den Haag wonen 40.000 mensen die volgens de gemeente de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Dat is een probleem, zeker omdat de grote meerderheid niet verplicht is tot inburgeren.

Minister Eberhard van der Laan (integratie) maakt zich zorgen. Hij wil dat zoveel mogelijk mensen de inburgeringscursus volgen. Volgens hem zitten niet alle gemeenten de inburgeraars voldoende achter de broek. Van de 52 grotere gemeenten liggen er 13 op schema. Daar zit Den Haag niet tussen. Wethouder Rabin Baldewsingh (burgerschap) noemt de streefgetallen van de minister ’onrealistisch’. In Den Haag zouden dit jaar 4800 mensen moeten inburgeren. Het college hoopt de 3200 te halen, een aantal waar de gemeenteraad wel genoegen mee neemt.

Voor veel Hagenaars is de drempel naar een officiële inburgerles te hoog, merkt Baldewsingh. Voor die mensen is er sinds kort het project ’Taal in de Buurt’. De gemeente biedt samen met maatschappelijke instanties in de stad gratis eenvoudige taallessen aan. Er doen moskeeën mee, Afrikaanse kerken, het Koerdisch Vrouwen Centrum, een Chinees radiostation. Deelnemers kunnen zelf aangeven wat ze willen leren. Er zijn excursies naar het consultatiebureau en het ziekenhuis.

De gemeente hoopt zo komend jaar vijfhonderd Hagenaars te helpen. Zelfredzaamheid staat voorop, zegt burgemeester Jozias van Aartsen. „Iedereen moet naambordjes kunnen lezen, alleen naar de dokter kunnen gaan, boodschappen doen, een gesprekje met de buren voeren. Dat leren ze.” De bedoeling is wel dat zoveel mogelijk mensen doorstromen naar de officiële inburgeringscursus, zegt projectleider Liela Ramdien. Deelnemers aan ’Taal in de buurt’ tellen niet mee in de streefcijfers van de minister.

Op het Haagse Nova College zijn elf groepen gestart met ’Taal in de Buurt’. Volgens Kars Veling, directeur van scholengemeenschap Johan de Witt waar het Nova College ondervalt, zijn bij de introductie van de Inburgeringswet twee grote fouten gemaakt: „Er is een beeld gecreëerd dat inburgeren een straf is. Alsof je het land uit moet wanneer je niet slaagt. En om dat beeld te corrigeren, probeerde men er iets gezelligs van te maken. Een feestje. Met koekjes en zo. Idioot. Het moet praktisch zijn, meer niet.”

Ewa Sen denkt nog niet aan echte inburgeringslessen. Ze is EU-burger, dus er is geen verplichting. Ze werkt nu twee jaar in de Westlandse kassen, haar vriend is bouwvakker. Ze willen hier blijven en een gezin stichten. Daar hoort de inburgercursus bij, vindt minister Van der Laan. Maar voorlopig redt ze zich prima, zegt Sen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden