Ook de paus dut tijdens het bidden weleens in

null Beeld epa
Beeld epa

Hij valt elke avond als een blok in slaap, vertelde paus Franciscus vorig jaar al eens in een interview. "Ik slaap uitstekend, dankzij de Heer." Zes uur slaap per nacht en gebed helpen hem om met de spanning om te gaan die zijn hoge ambt hem elke dag weer bezorgt, zei hij erbij.

Af en toe een middagdutje doet hem ook goed. In een interview (bij de Italiaanse zender TV2000) vertelde de 80-jarige Franciscus deze week dat bidden en slapen bij hem ook wel eens samengaan. Tijdens het bidden wil hij nog weleens in slaap dommelen, bekende de paus. En dat is helemaal niet erg, voegde hij eraan toe. In slaap vallen tijdens een gebed behaagt God zelfs, zei de paus. Het roept bij christenen het gevoel op 'als kind in de armen van je vader te liggen'.

Vermoeidheid is pausen niet vreemd. Niet alleen Franciscus dut tijdens het bidden weleens in. Ook zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI moesten weleens met een voorzichtige por in de zij uit hun hazeslaapje worden gewekt.

Leeftijd en vermoeidheid

Benedictus trad in 2013 terug uit zijn ambt. Zijn leeftijd en vermoeidheid waren daarbij zijn belangrijkste motieven. Tijdens zijn laatste audiëntie op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad zei Benedictus dat hij het pausschap soms als een zware en vermoeiende last had ervaren. Hij verwees naar het bijbelverhaal over Jezus die tijdens een storm in de visserssloep in slaap is gevallen terwijl zijn discipelen doodsangsten uitstaan.

"Ik voelde me vaak als Petrus in de visserssloep op het meer van Galilea," zei de toenmalige paus. "Er waren momenten dat de vangst overvloedig was, maar er waren ook tijden dat het water woelig was en er tegenwind opstak. Het leek alsof God lag te slapen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden