Ook de onderwijsinspectie was niet alert genoeg bij het VMBO Maastricht

Leerlingen van het VMBO Maastricht wier eindexamens ongeldig verklaard waren, vroegen bij minister Slob aandacht voor hun situatie. Beeld ANP
Leerlingen van het VMBO Maastricht wier eindexamens ongeldig verklaard waren, vroegen bij minister Slob aandacht voor hun situatie.Beeld ANP

Scholenkoepel LVO, waar ook het VMBO Maastricht onder valt, is nalatig geweest. Maar ook de inspectie treft blaam.

Zeven afdelingen van scholenkoepel Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn ‘zeer zwak’. Het gaat om zes locaties van VMBO Maastricht en een zevende school in Gulpen. Dat concludeert de Onderwijsinspectie, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar 11 van de 31 LVO-scholen, in nieuw onderzoek.

De inspectie publiceerde vrijdag zowel de afzonderlijke onderzoeken naar de scholen als een onderzoek naar het bestuur van LVO. Aanleiding voor de onderzoeken was het examendebacle op het VMBO Maastricht van afgelopen voorjaar. In juni kregen 353 leerlingen te horen dat hun examens niet geldig waren, omdat ze de schoolexamens niet volledig zouden hebben afgerond. Al snel bleek dat er ‘administratieve fouten’ waren ­gemaakt waardoor allerlei dossiers niet klopten. Inmiddels zijn 320 van de 353 leerlingen alsnog geslaagd.

Ernstige nalatigheid

De inspectie geeft het bestuur van de scholen er in de onderzoeken flink van langs en spreekt van ‘ernstige nalatigheid’. Zo is de klachtenafhandeling niet transparant genoeg, ontbeert het bestuur een ‘professionele kwaliteitscultuur’ en zijn er financiële risico’s voor de middellange termijn. Het gezag stuurt volgens de ­inspectie te veel op hoofdlijnen en controleert de resultaten onvoldoende in de praktijk. Daardoor kon het gebeuren dat de kwaliteit van onderwijs op een willekeurige school van LVO onvoldoende is, zonder dat het college van bestuur daarvan op de hoogte is, aldus de inspectie.

LVO laat in een schriftelijke verklaring weten dat ze hard werkt aan verbeteringen, vooral bij de scholen die het predicaat zeer zwak hebben gekregen. De scholenkoepel wil volgend jaar met ouders, leerlingen, ­medewerkers en andere partners ‘verder bouwen aan het herstel en aan een goede constructieve samenwerking’. Het ongeldig verklaren van de eindexamens heeft leerlingen schade toegebracht, erkent het bestuur, dat ‘verantwoordelijkheid voelt’. Excuses maakt LVO echter niet.

Inspectie

Maar ook de Onderwijsinspectie heeft steken laten vallen, blijkt uit een onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR), een instantie die overheidshandelen onderzoekt, dat eveneens vrijdag verscheen. De inspectie sloeg niet genoeg acht op signalen dat er op de school van alles mis was. Ook plaatst de ADR vraagtekens bij het besluit van de inspectie om alle eindexamens van de leerlingen van het VMBO Maastricht ongeldig te verklaren. Dat wekte ‘grote onrust’ onder ouders en leerlingen die misschien voorkomen had kunnen worden. Als de inspectie meer tijd had ­genomen, had zij kunnen constateren dat de examens van sommige leerlingen wel overeind hadden kunnen blijven. ­Bovendien had de inspectie beter kunnen communiceren met ouders en leerlingen, vindt de ADR.

De Onderwijsinspectie laat in een schriftelijke reactie weten dat het ‘niet altijd gemakkelijk is om een spiegel voorgehouden te krijgen’, maar lessen wil trekken uit wat er is gebeurd. De inspectie wil signalen van ouders, leerlingen en andere betrokkenen ‘beter betrekken’ en inhoudelijk scherper beoordelen. Ook wil de inspectie op een constructieve manier verder met LVO, en in gesprek met de bij de examencrisis betrokken ouders.

Het ministerie van onderwijs heeft met de Limburgse scholen verbeterpunten afgesproken. Die moeten eind 2019 zijn uitgevoerd, anders komt de financiering mogelijk in het geding.

Lees ook:

Onderwijsinspectie: Het VMBO Maastricht is een ‘zeer zwakke school’

Het VMBO Maastricht is volgens de onderwijsinspectie een ‘zeer zwakke school’. Dat is de laagste beoordeling, die de inspectie zelden uitdeelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden