Ook de nieuwe bezems van Syriza helpen vriendjes aan banen

Politici die hun familie en vrienden baantjes bij de overheid bezorgen. De Grieken hadden er vorig jaar hun buik vol van, en stemden mede daarom tot twee keer toe massaal op Alexis Tsipras en zijn partij Syriza. Die beloofde immers korte metten te maken met deze Griekse gewoonte. Maar nu het zoveelste schandaal is losgebarsten, lijken zijn kiezers van een koude kermis thuis te komen.

De wenkbrauwen werden al net na de verkiezingen van een jaar geleden gefronst. Direct na Tsipras' overwinning werd zijn neef Giorgos consultant op het ministerie van buitenlandse zaken. Twee maanden later werd hij daar secretaris-generaal. Eerlijk en op basis van zijn verdiensten, zei de regering toen.

In de maanden daarop moest een groot deel van de ambtelijke top het veld ruimen. De hoogste ambtenaar, verantwoordelijk voor de belastinginning, vloog om onduidelijke redenen de laan uit. In november waren de directieleden van de staatsziekenhuizen aan de beurt. 60 van de 72 werden na een evaluatie ongeschikt bevonden en moesten weg. Enkelen van hen klaagden in de media dat hun beoordelingsgesprek vijf minuten duurde. En nu moeten de banken - grotendeels in handen van de Griekse staat - eraan geloven. Vorige week trad onder zware druk van de regering de bestuursvoorzitter van Piraeus Bank af. Dit tot woede van andere aandeelhouders. De regering ontkent elke betrokkenheid, maar Griekse media melden op basis van gesprekken met ingewijden dat de bestuurder niet vrijwillig is opgestapt. Ook het management van de drie andere grote banken kan een 'evaluatie' verwachten.

Het gedonder bij Piraeus Bank is ook tot Brussel doorgedrongen. De ministers van financiën van de eurolanden, de eurogroep, reageerden gepikeerd. Sommigen eisen naar verluidt te worden geïnformeerd over elke vorm van inmenging van de regering. "We zijn overeengekomen dat het politiseren van de publieke sector moet stoppen", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De Grieken smullen al van - of treuren om - een nieuw schandaal. De nieuwe secretaris van de jeugdafdeling van Syriza, Iason Shoinas-Papadopoulos, maakt het namelijk wel heel bont. Hij bezorgde na zijn benoeming in november snel zowat zijn hele gezin baantjes bij de overheid. Zijn broer werd economisch adviseur van Tsipras. Zijn moeder, advocate, adviseur van de minister van volksgezondheid. Bij dat ministerie kon ook zijn vriendin (25) aan het werk, net afgestudeerd. Uiterst opmerkelijk in een land waar de jeugdwerkloosheid boven 50 procent ligt. Helemaal pikant is dat Papadopoulos in zijn verleden als rapper de vriendjespolitiek bij de overheid regelmatig hekelde. Hij zegt dat de regering nou eenmaal vertrouwelingen nodig heeft. In een open brief: 'De regering heeft mensen nodig die het politieke en persoonlijke vertrouwen van de minister en de premier genieten.'

De Grieken hebben intussen steeds minder vertrouwen in Tsipras en zijn regering. In de nieuwste peilingen ligt Syriza enkele procentpunten achter op Nieuwe Democratie. Die partij heeft sinds twee weken een nieuwe jonge leider, Kyriakos Mitsotakis. Die belooft het allemaal anders te gaan doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden