Ook de Nederlandse showbizz kent zijn misbruikschandalen

Een scène uit de film ‘Alles is Liefde’ van Job Gosschalk.

Vier weken nadat de Amerikaanse Weinstein-affaire losbarstte, doen acteurs en modellen een boekje open over seksuele intimidatie in de Nederlandse showwereld.

Acteurs beschuldigen producent/regisseur Job Gosschalk van seksuele intimidatie, fotomodellen wijzen naar ‘een zestigjarige stylist’ die hen zou hebben misbruikt. Een naam noemen ze niet, maar de zaak ligt inmiddels bij de politie, zo bevestigt de zedenafdeling Zeeland-West-Brabant.

De zaak-Gosschalk barstte vandaag in verschillende media los. Drie acteurs deden hun verhaal in weekblad Nieuwe Revu. Zij zeggen door Gosschalk seksueel geïntimideerd te zijn. Vanavond meldde ‘RTL Boulevard’ dat het weet heeft van minstens twintig gevallen waarin Gosschalk over de scheef ging.

Het programma liet twee acteurs anoniem hun verhaal doen, twee anderen waren herkenbaar en met naam in beeld. Gosschalk nodigde ze thuis uit, vertelden de vier, en zij hoopten op een rol dus gingen ze mee in zijn vergaande verzoeken. Zo vertelde Bart Spring in ’t Veld, die speelde in ‘Costa!’, dat Gosschalk hem vroeg zich voor te stellen dat hij in een doucheruimte was, waar een aantrekkelijke man binnenliep. “Speel een beetje met jezelf”, zou Gosschalk hebben gezegd.

Aangifte

In een verklaring die Gosschalk naar buiten bracht, schrijft hij: ‘Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan.’ Dat Gosschalk een acteur heeft gedrogeerd en betast, zoals een van de beschuldigingen luidt, ontkent de regisseur.

In RTL Boulevard zei journalist Peter R. de Vries dat verschillende acteurs aangifte zullen doen. Zakenpartner Endemol Shine wacht een eventueel politieonderzoek niet af. Het bedrijf dat 70 procent van de aandelen bezit van Kemna, het productiehuis waar Gosschalk de leiding had, verbreekt per direct alle banden met de producent.

Tv-programma ‘Brandpunt’ berichtte vandaag over een vergelijkbare affaire in de modellenwereld. Tientallen fotomodellen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van ongewenste intimiteiten, variërend van aanranding tot stalking en ‘vunzige opmerkingen’. Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft een dossier met ongeveer dertig van zulke meldingen overgedragen aan de politie, aldus voorzitter Yannick van der Zwaan. Een zestigjarige stylist naar wie veel beschuldigende vingers wijzen, is nog niet door de politie verhoord. Volgens een woordvoerder wordt landelijk geïnventariseerd of vaker aangifte is gedaan tegen de man. Ook de Modellenstichting liet Brandpunt weten veertien meldingen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen.

Lees ook: 
Producent Job Gosschalk legt werk neer vanwege grensoverschrijdend gedrag
Wat moet er anders na de ontboezemingen via #MeToo?
Bedrijven moeten zich nu afvragen hoe ze ongewenst gedrag voorkomen
- En lees alle columns, analyses en commentaar over #MeToo ook in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden