Ook de Nederlandse campinghouder kan de tragedie niet bevatten

De Nederlanders Ed en Astrid van der Beek wonen in het plaatsje Le Vernet, op hemelsbreed vijf kilometer van de plaats waar de A320 dinsdag neerstortte.

"Niet te bevatten dat iemand 150 mensen de dood insleurt", zegt Ed van der Beek. Le Vernet dat ongeveer honderd inwoners telt, was al geschokt door de crash van het toestel van Germanwings zo dichtbij. En nu duidelijk is dat de co-piloot het toestel moedwillig heeft laten neerstorten kan de Alkmaarder er met zijn hoofd helemaal niet meer bij.

De media bivakkeren massaal op het terrein vlak voor de camping die Van der Beek runt met zijn vrouw Astrid. In de zomer wordt de weide gebruikt als volleybalveld. Nu staan overal auto's en zendwagens met vooral Duitse en Spaanse kentekens. Cameraploegen staan opgesteld om de aankomst van zo'n vijfhonderd nabestaanden in beeld te brengen die uit Marseille moeten komen, gendarmes bewaken de toegangsweg.

"Wij waren dinsdag net een uur weg toen het gebeurde, we zouden op vakantie gaan in de buurt van Saint-Tropez", vertelt Ed van der Beek. "Onderweg reden brandweer en politie ons alsmaar tegemoet. Toen we op ons vakantieadres aankwamen zagen we pas wat er was gebeurd. Onze mailbox stroomde vol met berichten van buren. We zijn nu net terug, omdat we wilden helpen. We hebben onze mobile homes aangeboden om nabestaanden hier te laten overnachten als dat nodig is."

Op tafel staan hagelslag, een stuk Goudse kaas en een kan koffie. Helikopters vliegen ondertussen af en aan tussen de crash-plaats en het dorp Seyne-les-Alpes verderop van waaruit de zoekoperatie naar de stoffelijke resten wordt geleid.

De Van der Beeks, beiden 'zwaar verslaafde snowboarders', verlieten Nederland tien jaar geleden, waar hij voor de politie werkte en zij management-assistente was bij Corus.Vanaf het terras van hun kleine houten woning heeft het echtpaar een adembenemend uitzicht op de langgerekte Montagne du Lubac, de berg waarachter de A320 neerstortte. 'De dijk' noemen talrijke Nederlandse wandelaars die hier in de zomer verblijven de berg vaak, omdat het lijkt alsof de Lubac iets moet tegenhouden.

Ze zouden het vreselijk vinden wanneer Lou Passavous, zoals hun camping heet, een magneet zou worden voor ramptoeristen, zegt Ed van der Beek. Mensen die brokstukken zoeken of, wie weet, speciale crashwandelingen, ook zijn vrouw moet er niet aan denken."Ik zou het echt respectloos vinden als mensen daarvoor komen. De plek moet blijven zoals hij nu is, zeker voor de nabestaanden. Ik kan me voorstellen dat over een aantal jaren bijvoorbeeld ouders die bij de ramp hun kind hebben verloren hier willen komen wandelen."

Het wachten is op het konvooi met de nabestaanden uit vooral Duitsland en Spanje. In Marseille hebben ze vernomen uit de mond van procureur Brice Robin, die namens het Franse OM belast is met het onderzoek, dat de crash een kwestie van moedwil is geweest. Het nieuws over de daad van de 27-jarige co-piloot Andreas Lubitz heeft de tragedie 'een nieuwe, onbegrijpelijke dimensie' gegeven in de woorden van bondskanselier Angela Merkel.

Het konvooi laat op zich wachten. Als de bussen, vier touringcars begeleid door motoren, arriveren, is de middag al bijna voorbij. De ouders van Lubitz zijn dan al afgezonderd van de groep, om te worden gehoord door de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden