Ook de koffiejuffrouw verdient 70.000 dollar

Dan Price Beeld YouTube still / Gravity Payments
Dan PriceBeeld YouTube still / Gravity Payments

Van de koffiejuffrouw tot de ervaren leidinggevende: alle 120 werknemers van het Amerikaanse bedrijf Gravity Payments krijgen binnenkort minstens 70.000 dollar salaris per jaar.

Eindelijk een bedrijf dat snapt dat de groeiende inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten niet vanzelf stopt, en een hoognodige daad stelt? Zo doet de directeur, Dan Price, het wel voorkomen in de media. "Mijn marktwaarde als CEO vergeleken bij een normaal persoon is absurd", vertelde hij aan de New York Times.

Of is het gewoon een uitgekiende publiciteitsstunt van een bedrijf in financiële diensten, dat snapt dat er in die sector niets zo onbetaalbaar is als een ethisch imago? Diezelfde Dan Price zorgde er in ieder geval voor dat er een mooi filmpje in omloop kwam van de toespraak waarin hij zijn personeel de loonsverhoging in het vooruitzicht stelt.

Uit eigen zak
Hoe dan ook moet je Price nageven dat hij de loonsverhoging uit eigen zak betaalt: hij schroeft zijn eigen salaris terug van bijna een miljoen dollar tot diezelfde 70.000 dollar, en verhoogt dat pas weer als de winst boven het niveau komt van voor de loonsverhoging. Zo'n 70 van de 120 employees van Gravity Payments profiteren de komende tijd van de aangekondigde stijging.

Die 70.000 is niet toevallig gekozen. Price kwam op dat bedrag nadat hij een artikel had gelezen over het onderzoek over geld en geluk van economisch wetenschappers Daniel Kahnemann en Angus Deaton. Die stellen, grafweg samengevat, dat een hoger inkomen tot meer geluk leidt als je weinig geld verdient.

Maar dat effect is op een gegeven moment uitgewerkt: dan leidt meer geld niet meer tot meer geluk. Kahnemann en Deaton stellen die grens overigens op 75.000 dollar per jaar, dus misschien had Price het artikel wat vluchtig gelezen. Of besefte hij dat je ook ongelukkig wordt, als je helemaal niets meer te wensen overhoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden