Ook de koers van de Money Coach daalt

MAASTRICHT - Het leed onder effectenbezitters, ontstaan door sterk teruggevallen beurskoersen, wordt in stilte geleden. Beleggers die peentjes zweten waren gisteren op de beurs 'Financial Planning' in Maastricht niet te vinden. En ook de aanbieders van financiële producten hielden zich koest.

TOINE VAN CORVEN

De koersen gaan voorzichtig weer omhoog, maar de tijden zijn nog wel zo onzeker dat banken, effectenhuizen en zelfs verkopers van illustere producten als 'beleggen in exotisch hout', hun potentiële klanten minder agressief tegemoet treden dan doorgaans op geldbeurzen het geval is. Dat merken ook twee vrienden uit Arnhem, die samen beleggen in de hoop straks hun pensioen aan te kunnen vullen. Het duo bezoekt de beurs “om te zien wat voor fiscale inslagen Vermeend veroorzaakt”. Paniek kennen de heren niet, al zijn ze “een beetje depressief”. Nieuwe producten hebben ze niet kunnen ontdekken. “Het is maar een mat gebeuren.”

Een zelfde grafstemming hangt op het seminar van de Duitse meervoudig miljonair Bodo Schüfer. Hij afficheert zich graag als 'Money Coach' en heeft zelfs zijn hond 'Money' genoemd. In Duitsland schijnen duizenden aan de lippen van de auteur van 'Bereik uw eerste miljoen' te hangen, maar in Maastricht werkt het zaaltje niet erg mee. Welke vraag ook wordt gesteld, telkens gaan slechts enkele handen omhoog. Zo krijgt Schüfer op 'wie wil er graag meer geld hebben?', nauwelijks respons, laat staan dat er op 'wie heeft er meer dan 1000 gulden op zak?' een reactie volgt. De ferme stelling dat iedereen binnen afzienbare tijd miljonair kan zijn, is in deze barre tijd aan een nuchter Nederlands publiek niet besteed.

De meeste bezoekers van 'Financial Planning' zeggen dat hun bezoek los staat van de situatie op de markt. De overgrote meerderheid is man. Dat het niet zo druk is op de beurs kan aan de locatie niet liggen. In de regio Maastricht wonen immers veel rijkaards, onder wie veel Nederbelgen. Een van hen bezoekt de beurs samen met een kennis. De twee lopen er wat verloren bij. “Dat klopt”, zegt de Nederbelg. “Ik weet niet goed waar ik heen moet. Als je alles moet geloven ben je al rijk zodra je ergens binnenstapt”. Beide mannen 'doen' in aandelen, maar lijken niet bijster goed geïnformeerd. De beurs is veel te veel op professionals gericht, vinden ze.

Twee jongens uit Geleen zijn op zoek naar 'de gouden tip', maar dat ze die ergens zullen krijgen, geloven ze zelf niet. “Hoe vaak die analisten er zelf niet naast zitten...”. Veel bezoekers verwachten volgend jaar een wereldrecessie. “Ik heb de hele week naar NBC gekeken”, zegt een Belg, lid van een beleggingsclub. “De economen die daar aan het woord komen, voorspellen het allemaal”. . Peters in de ING-stand signaleert geen paniek onder beleggers, maar ziet wel dat “mensen die onlangs zijn ingestapt zich wat nerveus beginnen te gedragen”. Hij geeft als voorbeeld een directeur die zijn bedrijf voor tien miljoen gulden verkocht en zich met het geld tot ING's Private Banking wendde. “Na een paar weken was hij twee miljoen kwijt. Maar het ergste hebben we wel gehad”, denkt Peters.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden